Bolivia wil lijk van Che Guevara laten opgraven

LA PAZ, 23 NOV. De Boliviaanse president heeft het leger opdracht gegeven om het stoffelijk overschot van de in 1967 geëxecuteerde guerrillastrijder Ernesto 'Che' Guevara te laten opgraven. Volgens president Gonzalo Sanchez de Lozada “verdient Guevara een christelijke begrafenis” of “moet zijn lichaam worden overgedragen aan zijn familie”.

Sanchez zei dit nadat een Boliviaanse generaal eerder deze week na 28 jaar stilzwijgen had onthuld had wat er met de legendarische guerrillero is gebeurd na zijn gevangenneming op 8 oktober 1967 in de zuidoostelijke Nancahuazu-bergen. Een sergeant van het leger schoot hem en enkele andere gevangenen een dag later op last van de toenmalige president Barrientos dood. Daarna werd zijn lichaam gedeeltelijk verbrand en met vijf andere lijken begraven in een massagraf op een vliegveld bij het stadje Vallegrande, 700 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad La Paz.

“Er is genoeg tijd verstreken, het is tijd dat de wereld de waarheid kent”, zei generaal Mario Vargas Salinas. Vargas zei een van de drie ooggetuigen bij Guevara's begrafenis te zijn geweest. Guevara's laatste woorden tegen zijn executeur zouden volgens Vargas geweest zijn: “Schiet dan, lafaard, je gaat een man vermoorden.”

Guevara, een Argentijnse arts-in-opleiding, was bij zijn aanhouding 39. Hij had de Cubaanse revolutie van 1959 helpen slagen en gold enige tijd als 'tweede man' na Fidel Castro. Na een mislukte poging om een marxistische coup te plegen in het toenmalige Rhodesië, probeerde hij vanaf 1966 op het Zuidamerikaanse vasteland een revolutie te ontketenen met een groep Cubanen, Bolivianen en Peruanen.

Volgens de Amerikaanse journalist Jon Lee Anderson - die in Bolivia een biografie van Che Guevara schrijft en Vargas' onthulling aan de The New York Times doorgaf - heeft de Boliviaanse regering de plek bewust geheim gehouden “om geen bedevaartplaats voor zijn volgelingen te scheppen”. Om toch te kunnen bewijzen dat Che Guevara was gedood werden na zijn dood zijn handen afgehakt en werd van zijn gezicht een dodenmasker gemaakt. Handen en masker zouden later naar Cuba zijn gesmokkeld.

De Bolivianen kregen bij hun jacht op de meestgezochte guerrillaleider van Latijns Amerika hulp van Argentijnse en Amerikaanse agenten. In een kluis in de centrale bank van La Paz bevindt zich het beroemde dagboek van Che. In mei vorig jaar verscheen een tot dan toe onbekend dagboek dat de jonge Guevara had bijgehouden tijdens een tocht per motorfiets door de Andes. Generaal Vargas zei dat Cuba en Bolivia hun meningsverschillen moeten bijleggen. “Als de Israeliërs en de Palestijnen vrede kunnen sluiten, waarom wij dan niet!”, aldus Vargas. (AFP, Reuter)