Beleggers krijgen laag tarief voor uitvoering orders

AMSTERDAM, 23 NOV. De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) en de effectenbank Labouchere (dochter van verzekeraar Aegon) slaan de handen in een om de tarieven voor particuliere beleggers die effectenorders laten uitvoeren te breken. Dat is gisteren bekendgemaakt.

De VEB en Labouchere gaan een dienstenpakket aanbieden die het voor de particuliere belegger goedkoper maakt op beurzen effecten te kopen en te verkopen. Vanaf 1 januari kunnen leden van de VEB tegen kostprijs via Labouchere orders laten uitvoeren op de Amsterdamse effectenbeurs, Wall Street, de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, de EOE optiebeurs en de Financiële Termijnmarkt Amsterdam (FTA). Het is de bedoeling dat in de toekomst ook de beurzen van Frankfurt, Parijs en Tokyo aan dit rijtje worden toegevoegd.

Labouchere en de VEB schatten dat beleggers veelal 80 à 90 procent goedkoper uit zijn. De VEB zegt genoeg te hebben van de te hoge tarieven die dienstverleners op het gebied van effectenverkeer in rekening brengen. “Instellingen als ABN Amro hebben de afgelopen 5 jaar nauwelijks bewogen”, aldus VEB-directeur P. de Vries. Ook van de vorige week aangekondigde ABN Amro-beleggingslijn is de VEB niet onder de indruk.

Door de lage prijzen verwachten beide ook een begin van de uittocht uit de beleggingsfondsen. “De banken noemden deze fondsen aantrekkelijk wegens hun spreiding van de beleggingen. Zou een kleine belegger dat zelf willen bereiken, dan zou hij zeer duur uit zijn, zo redeneerden ze”, aldus De Vries. Via VEB Bottom-Line -zoals de nu gelanceerde beursorderlijn wordt genoemd- kan men nu zonder veel kosten het aandelenbezit beter spreiden. Orders kunnen worden gedaan via druktoetsen van de telefoon. De verwerking geschiedt automatisch. Van prijsconcurrentie kan weinig sprake meer zijn, zo menen Labouchere en de VEB. “Elke discussie over een gulden of een dubbeltje goedkoper is wat ons betreft nu van de baan”, aldus directeur J. Streppel van Labouchere.

De nu 14.000 leden tellende VEB rekent op een sterke ledengroei. Een verdubbeling zit er binnen twee jaar volgens de nieuwe directeur van de VEB, P. de Vries, wel in. Ook bereikt de VEB waarvoor ze al tijden heeft gestreden: een verlaging van de kosten voor effectentransacties. De onafhankelijkheid als openbare instelling is naar eigen zeggen gewaarborgd. De VEB voert controle uit op de door Labouchere gerekende kosten. Labouchere mikt op een vergroting van zijn positie op de beurs. Zij verwacht binnen drie jaar 10 procent van de particuliere beleggers te kunnen bedienen.