Volleyballers in slopend duel langs Brazilië

ROTTERDAM, 22 NOV. De Nederlandse volleybalploeg heeft vanmorgen in Kagoshima na viereneenhalf jaar weer een zege behaald op olympisch kampioen Brazilië. Het werd 3-1 in een zenuwslopende wedstrijd die liefst drie uur in beslag nam. In de laatste set kreeg Nederland vijf keer de gelegenheid het beslissende punt te maken, Brazilië zes keer. Een geslaagd blok van Bas van deGoor zorgde uiteindelijk voor de winnende 17-16.

Door deze overwinning heeft Nederland in het toernooi om de World Cup de kansen weer in eigen hand. De ploeg van bondscoach Joop Alberda moet in Japan bij de top-drie eindigen om zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Na de nederlaag van zondag tegen Cuba moest Oranje van één van de andere naaste concurrenten winnen. Dat gebeurde dus tegen Brazilië. Er zijn nog zeven speelronden te gaan. Naast Brazilië, Cuba en Nederland zijn wereldkampioen Italië en thuisland Japan kanshebbers voor de medailles.

Brazilië had gisteren grote indruk gemaakt door Cuba met klinkende cijfers te verslaan. De tweede set kende zelfs een uitslag van 15-0. De wedstrijd leverde ook verlies op voor de Brazilianen, want Giovane Gavio raakte geblesseerd aan zijn enkel en moest per brancard worden afgevoerd. Omdat ook Marcelo Negrao nog niet fit is, miste Brazilië vanochtend tegen Nederland twee belangrijke aanvallers.

Desondanks was Brazilië moeilijk te bespelen. Sommige spelers hebben een verwoestende sprongservice, maar afgezien van de beginfase kwam dat wapen niet goed uit de verf. Er werden heel veel foute ballen geslagen. Nederland kon derhalve in de eerste set na een 14-11 achterstand toch nog met 17-15 winnen. De tweede set leek ook naar Oranje te gaan, maar een voorsprong van drie punten (9-6, 12-9) was niet voldoende. De derde set ging wel duidelijk naar Nederland (15-7) en uiteindelijk de vierde ook.

Nederland maakte liefst negen blokpunten. Daarbij was Jan Posthuma de grote man. De 30-jarige Fries nam een half jaar geleden in Heerenveen uitgerekend tegen Brazilië afscheid van de nationale ploeg. Een paar weken geleden keerde hij terug op verzoek van Alberda. Posthuma is wisselspeler, maar hij werd vanochtend al halverwege de eerste set in de plaats van Held ingezet. Zijn inbreng aan het net was hard nodig. Olof van der Meulen en Ron Zwerver maakten veruit de meeste punten. Zij bleven op een enkele kleine inzinking na aan de zijkanten onverstoorbaar scoren.

Vooral de vierde set was ongekend spannend. Het Braziliaanse verzet leek gebroken en Nederland nam tot twee keer toe een riante voorsprong, 6-1 en 8-5. Mede door een mindere periode van Nederland kwam de tegenstander echter toch weer bij. Oranje leek toen het onderspit te gaan delfen. Spelverdeler Blangé en Van der Meulen kibbelden met elkaar, de vermoeide Zwerver werd even naar de kant gehaald (vervanger Rodenburg) en tot overmaat van ramp schoot er kramp in de benen van Görtzen.

Zijn vervanger, de onervaren Robert van Es, kreeg vervolgens door de Brazilianen alle ballen op zich gespeeld. Twee daarvan werden verkeerd verwerkt waardoor Nederland met 13-11 achter kwam. Het bleek voor Brazilië nog niet voldoende om er een vijfde set uit te slepen. Görtzen keerde terug en hij sprong samen omhoog met Van de Goor, die de bal blokte en voor het beslissende zeventiende punt zorgde.

De Nederlanders vierden de zege alsof er een titel was binnengesleept. Verliezer Brazilië op volle sterkte is één van de favorieten om volgend jaar in Atlanta zijn olympisch goud te prolongeren. Door een miljoenensteun van de nationale bank werden anderhalf jaar geleden alle internationals naar eigen land teruggehaald.

Een tweede nederlaag na een slopende wedstrijd - tegen Cuba werd het zondag 3-2 - had voor Oranje ook funest kunnen zijn. Bovendien hadden de Nederlandse spelers zich tijdens de wedstrijd mateloos geïrriteerd aan de tegenstanders. De Brazilianen maakten na elk punt overdreven veel kabaal en vochten bijna elke beslissing van de arbitrage aan. De scheidsrechter waarschuwde de Brazilianen wel een aantal malen, maar echt ingrijpen deed hij niet.

Nederland speelt morgen tegen middenmoter Korea.