Telecom 2 nieuwe concurrent PTT

DEN HAAG, 22 NOV. NS Telecom, een dochterbedrijf van de spoorwegen, en British Telecom (BT) hebben samen een nieuwe onderneming gevormd die “een volledige concurrent” van de Nederlandse PTT wil worden. De overeenkomst voor de vorming van het samenwerkingsverband Telecom 2 is gisteren getekend. Dit hebben de twee moederbedrijven vanmiddag meegedeeld.

Telecom 2 is de tweede concurrent van de PTT die zich presenteert. Twee weken geleden hebben de Nederlandse energiebedrijven zich met hun dochteronderneming Enertel op dezelfde markt gemeld. Telecom 2 begint met 200 werknemers in Nederland en zal in de toekomst aan meer dan 2.000 mensen werk bieden. Het bedrijf wil zich ontwikkelen tot aanbieder van diensten op het gebied van telefonie, datacommunicatie, videotransport en bandbreedte. Hieronder vallen de internationale spraak- en datacommunicatiediensten van Concert, een wereldwijde samenwerking van BT en MCI, de tweede telecom-aanbieder in de VS.

Wegens de nog geldende wettelijke beperkingen in Nederland zal Telecom 2 zich aanvankelijk richten op de zakelijke markt. Uiterlijk per 1 januari 1998 vervallen die beperkingen en zal Telecom 2 zich ook op de consumentenmarkt begeven, zowel via de vaste telefoonlijnen als via netten voor mobiele telefonie.

British Telecom is een van de grootste telefoonmaatschappijen ter wereld met een jaaromzet van ruim 43 miljard gulden. Partner NS Telecom, met een huidige jaaromzet van 50 miljoen gulden, biedt de nieuwe onderneming een eigen landelijk dekkende vaste telecominfrastructuur, toegang tot het internationale telecomnetwerk van de Europese spoorwegen en ervaring in technisch beheer.