Show van Klinsmann knakt Benfica

MÜNCHEN, 22 NOV. Beiden behoren tot de grote namen van het Europese voetbal. De Duitse spits Jürgen Klinsmann en de Belgische doelman Michel Preud'homme. Gisteravond ontmoetten ze elkaar in het Olympisch Stadion van München. Klinsmann kwam als grote winnaar uit de prestigestrijd.

De 31-jarige aanvaller maakte in het eerste duel tussen Bayern München en Benfica, in de derde ronde van het toernooi om de UEFA-beker, alle treffers van zijn ploeg. Het team van Otto Rehhagel zegevierde dank zij de wervelende show van Klinsmann met 4-1. “Het was een heerlijke wedstrijd”, zei de onbetwiste uitblinker voldaan.

Preud'homme viel weinig te verwijten. Zijn verdedigers des te meer. De kwartfinales liggen door de royale zege binnen handbereik voor de Duitse koploper. “Het karwei is nog niet gedaan”, waarschuwde Rehhagel echter. “In Lissabon krijgen we te maken met 100.000 fanatieke toeschouwers.”

Klinsmann, goed voor een jaarsalaris van bijna 3 miljoen gulden, was voor amper 30.000 toeschouwers in München niet te stuiten. Hij opende de score in de 27e minuut. Dimas deed kort daarna nog wel iets terug, maar lang bleef de gelijke stand niet gehandhaafd. Binnen zestig seconden trof Klinsmann met een kopbal opnieuw doel. Vlak voor de rust bouwde hij de voorsprong uit tot 3-1. Meteen na de pauze sloeg Klinsmann weer met het hoofd toe, 4-1. Hij bracht daarmee zijn totaal dit seizoen in het toernooi om de UEFA-beker op negen doelpunten.

Benfica moest gisteren nóg een tegenvaller incasseren. De arbitragecommissie van de UEFA bepaalde dat de Portugese club omgerekend 2,5 miljoen gulden moet betalen voor aanvaller Panduru. De Roemeen kwam afgelopen zomer over van Steaua Boekarest. De clubs konden het niet eens worden over de transfersom. Steaua eiste 3,4 miljoen, Benfica wilde slechts 7 ton betalen.

Nottingham Forest, de ploeg van Bryan Roy, had in Olympique Lyon een meer dan lastige tegenstander. Lange tijd leek het tamelijk vlakke duel in 0-0 te eindigen. Acht minuten voor tijd leefden de 22.000 toeschouwers even op. Laville maakte hands en moest naar de kleedkamer. De strafschop van Stuart Pierce werd door doelman Olmeta gekeerd, maar de 20-jarige invaller McGregor faalde niet in de rebound: 1-0.

Het Spaanse onderonsje tussen Sevilla en Barcelona eindigde in 1-1. Suker bracht Sevilla kort na de pauze op voorsprong. Uit een fraaie vrije trap maakte de Roemeen Hagi in de 69e minuut gelijk. Beide teams misten in de slotfase nog kansen op de overwinning.

Bordeaux, dat via het Intertoto-toernooi tot de UEFA-beker doordrong, nam voor eigen publiek een stevige optie op een plaats bij de laatste acht. De ploeg van international Richard Witschge versloeg Real Betis met 2-0. Dutuel opende in de 23e minuut de score, invaller Croci verhoogde in de slotfase de kansen van zijn ploeg op de laatste acht. Hij kopte raak uit een voorzet van Witschge, die een goede wedstrijd speelde.

Bröndby boekte een moeizame zege op AS Roma: 2-1. De Italiaanse ploeg kwam na een kwartier op voorsprong dank zij een treffer van Fonseca. Möller maakte op slag van rust gelijk. Ole Bjur bezorgde zijn ploeg in de slotfase overwinning.

Het duel tussen Slavia Praag en Lens (0-0) stelde weinig voor. Het publiek kreeg nauwelijks uitgespeelde kansen te zien. Beide ploegen hadden bij een temperatuur van iets onder nul grote moeite met combineren op het licht bevroren veld. (ANP)