Scharping leidt weer fractie Bondsdag SPD

BONN, 22 NOV. De vorige week door het SPD-congres als partijvoorzitter ten gunste van Oskar Lafontaine weggestemde Rudolf Scharping is gisteren met en hoog percentage herkozen als fractieleider in de Bondsdag. Scharping had zelf om een herverkiezing gevraagd. Hij kreeg 206 (90,4 procent) van de 228 uitgebrachte stemmen. Vier weken geleden had hij bij de periodieke verkiezing van het fractiebestuur 81 procent gescoord. Interessante bijzonderheid: van de fractieleden behoorden vorige week tweederde tot de gedelegeerden op het SPD-congres.

Als nieuwe partijvoorzitter was de Saarlandse premier Lafontaine aanwezig bij de vergadering en de (geheime) stemming van de oppositionele fractie van de Duitse sociaaldemocraten. Hij prees Scharping voor de manier waarop hij zich vorige week op het partijcongres in Mannheim in zijn nederlaag had geschikt en voor zijn bereidheid tot verdere samenwerking. Lafontaine, die de afgelopen dagen herhaaldelijk heeft aangekondigd dat de SPD onder zijn leiding weer meer een “linkse partij” zal zijn, zei dat de Bondsdag-fractie hem “vriendelijk” had ontvangen.

In die fractie, die de afgelopen jaren onder Scharping een voorzichtige koers naar het politieke midden had ingezet, zijn er velen die moeite hebben met de plannen en opvattingen die Lafontaine de afgelopen dagen heeft laten horen. De specialisten op het terrein van de buitenlandse- en de veiligheidspolitiek, zoals de fractieleden Karsten Voigt, Günter Verheuge, Norbert Gansel en Hans-Ulrich Klose, vrezen dat Lafontaines pleidooien voor een “linkser” beleid tot een internationaal isolement van de SPD kunnen voeren. Anderen hebben, al dan niet openlijk, bezwaar tegen Lafontaine's voorkeur voor een rood-groene coalitie en zijn eventuele bereidheid om de omgang met de PDS, de voortzetting van de vroeger in de DDR heersende SED, te “normaliseren”. Weer anderen, zoals de vroegere partij- en fractieleider Hans-Jochen Vogel, zien echter wel wat in verkennende contacten met de PDS. Volgens Vogel en Lafontaine is het onzinnig om die partij, die in Oost-Duitsland door 20 of meer procent van de kiezers wordt gesteund, in politieke quarantaine te willen houden.

Dat de tegenstanders van een toekomstig 'links' model, waardoor een coalitie van SPD en Groenen met gedoogsteun van de PDS na de verkiezingen van 1998 wellicht een meerderheid in de Bondsdag zou kunnen krijgen, behoort ook de SPD-premier van Noordrijn-Westfalen, Johannes Rau, die in zijn deelstaat een paar maanden geleden zijn absolute meerderheid verloor en daarna noodgedwongen akkoord moest gaan met een coalitie met de Groenen. Rau (65) is gekritiseerd omdat hij vorige week op het SPD-congres niet kon verhinderen dat een groot deel van de gedelegeerden uit zijn machtige partijgewest (een kwart van de stemmen) van Scharping “overliep” naar Lafontaine. Hij nam gisteren zelf afscheid van zijn jarenlange rol als “kingmaker” en bemiddelaar in de SPD door te zeggen dat hij die rol nu “hopelijk” ook niet meer zo vaak hoeft te spelen.