Ronaldo hopeloos uit vorm; Fortuinlijk PSV komt ritme en kracht te kort

EINDHOVEN, 22 NOV. Twee kansen, twee doelpunten. De wederopstanding van PSV uit zich niet alleen in het verbeterde spel, ook de geluksfactor en de doeltreffendheid zijn de laatste maanden aanmerkelijk toegenomen. Met zorgvuldig percentage-voetbal behaalde de Philips Sport Vereniging een 2-1 zege op de Duitse volksclub Werder Bremen. Over veertien dagen volgt de return in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Als PSV aan de Weser evenveel fortuin heeft als aan de Frederiklaan, valt er weinig te vrezen voor de ambitieuze Eindhovenaren.

PSV-trainer Advocaat beriep zich na afloop van het eerste duel op de countermogelijkheden die zich in Bremen ongetwijfeld zullen voordoen. Hij zal weer gokken op zijn snelle aanvalsduo Nilis-Ronaldo, van wie de laatste gisteravond hopeloos uit vorm bleek. Het Braziliaanse wonderkind werd uit de wedstrijd gespeeld door zijn landgenoot Baiano, die zich zowel in de lucht als aan de grond een imponerende mandekker toonde.

Toch was Baiano verantwoordelijk voor de vroege openingstreffer van PSV. Hij gleed uit op het hobbelige veld en moest lijdzaam toezien hoe de vrijgelopen Ronaldo door de uitgelopen Rost werd neergelegd. De doelman kreeg een gele kaart, de topscorer benutte de strafschop (1-0) en bleef vervolgens onzichtbaar. In de 72ste minuut werd de Braziliaan vervangen door Eijkelkamp.

PSV zonder Ronaldo kon in de vorige ronde bij Leeds United aardig worden opgevangen door de inbreng van Eijkelkamp. De Engelse dravers waren geen partij. De Duitse renpaarden bleken met de inbreng van drie donkere balartiesten over meer raffinement te beschikken. Als de wedstrijd van gisteravond maatstaf is, dan luidt de voorlopige conclusie dat PSV zich alleen op nationaal niveau een topclub mag noemen. Internationaal lijkt het de ploeg aan rust en ritme te ontbreken. Werder speelde compacter en gevarieerder, Werder was gevaarlijker maar ongelukkiger.

PSV wist zich geen raad met de vijf Duitse verdedigers, hoewel coach De Mos in de Bundesliga een defensie met vier spelers propageert. Tegen PSV nam hij geen enkel risico, rugdekking moest het gevaar van Nilis en Ronaldo inperken. De voorzichtige tactiek pakte uitstekend uit. In de eerste helft kreeg Werder drie opgelegde kansen. Scholz schoot uit de draai tegen de binnenkant van de paal. Bode ontweek de buitenspelval en schoot hoog over. Schulz kopte in vrije positie rakelings voorlangs.

PSV was gewaarschuwd in de tweede helft, maar in aanvallend opzicht bleef het behelpen. Door de inbreng van verdedigende middenvelder Linskens voor linksbuiten Hoekstra kwam er iets meer balans in het elftal, zonder dat de betere veelbezetting tot enige dreiging leidde. Bij Werder mocht sterspeler Basler zijn trainingspak na rust uittrekken. Het enfant terrible had zich gedurende de eerste 45 minuten schijnbaar ongeïnteresseerd warmgelopen. Eenmaal binnen de lijnen sprak hij nog minder tot de verbeelding.

Ondanks een weinig geïnspireerde Basler kwam Werder al snel op gelijke hoogte. Na tien minuten in de tweede helft beoordeelde Bode een dieptepass van zijn Argentijnse ploeggenoot Cardoso veel beter dan zijn mandekker Van der Weerden. Bode omspeelde doelman Waterreus en zorgde voor de gelijkmaker (1-1). De Mos toonde zich na afloop uiterst content over het uitdoelpunt van Werder. Daarvoor was zijn ploeg naar Eindhoven gekomen, voor die ene tegentreffer.

Dat Nilis vlak voor tijd 2-1 liet aantekenen, kwam niet alleen voor De Mos als een verrassing. Zijn collega Advocaat had zich ook al verzoend met een gelijkspel. Nilis profiteerde van onachtzaamheid in de Duitse defensie en onoplettendheid bij de Turkse scheidsrechter Cakar. Hij zag een aangeschoten handsbal van de Belg over het hoofd. De bal belandde bij Vink die op zijn beurt Nilis weer aanspeelde. Met een diagonale schuiver bracht hij het publiek alsnog op de banken.

Advocaat sprak na afloop van een gelukkige uitslag. Hij kon niet goed uitleggen waarom de meeste van zijn spelers onder hun gebruikelijke niveau waren gebleven. “Zoiets kan met spanning te maken hebben. Maar belangrijker was dat wij het fysiek niet aankonden.” Waarom hij Ronaldo gewisseld had voor Eijkelkamp, wilde een vragensteller weten. “Mag dat dan niet?”, klonk het geïrriteerd. “Ik vond dat hij te veel balverlies leed. Daar lag een van de mankementen.”

Aanvoerder Arthur Numan was onder de indruk van de Duitse lichaamskracht. “Het zijn allemaal ijzersterke jongens. Daardoor verloren wij te veel persoonlijke duels. Als je zo'n Scholz tegen het lijf loopt, dan deinzen de meeste jongens bij ons achteruit. In Bremen zullen we strijdvaardiger moeten voetballen. Ik denk dat we vandaag genoeg gewaarschuwd zijn.”

    • Jaap Bloembergen