Politie-overleg mislukt, Albeda gaat adviseren

ROTTERDAM, 22 NOV. Het cao-overleg tussen Binnenlandse Zaken en de politiebonden heeft gisteren niets opgeleverd. Minister Dijkstal kondigde na afloop aan de arbitrage- en adviescommissie Albeda in te schakelen in het cao-conflict. De commissie heeft laten weten enkele weken nodig te hebben om een oordeel te vellen.

Omdat de politiebonden zich niet aan arbitrage van de commissie-Albeda onderwerpen, is een advies niet bindend. Het cao-conflict spitst zich toe op de zogeheten inconveniëntenregeling. Dijkstal wil een groot deel van de vaste onregelmatigheidstoeslag geleidelijk inzetten voor de 'variabele component', waarmee daadwerkelijk verricht overwerk wordt vergoed. Volgens het laatste bod van Binnenlandse Zaken wordt zestig procent van de huidige vaste inconveniëntentoeslag in het salaris ingebouwd, terwijl veertig procent gebruikt worden voor verhoging van de variabele toeslag. De bonden willen de vaste onregelmatigheidstoeslag handhaven, maar zijn wel bereid een verhoging van de variabele toeslag te financieren uit de loonruimte.

De politiebonden overleggen morgen over verharding van de acties. Voorzitter H. Kruizinga van de ACP overweegt daarbij te adviseren “het kruit droog te houden” tot de commissie-Albeda zich heeft uitgesproken. “We moeten niet de spieren niet laten verzuren in een sprint van 100 meter, maar ons voorbereiden op een marathon”, zei de ACP-voorzitter vanochtend.

Het Korps Landelijke Politiediensten kondigde gisteren al aan geen bekeuringen meer uit te delen op de snelwegen en vaarwegen in politieregio's waar deze week 'estafette-acties' worden gevoerd. Het gaat daarbij om Limburg, de drie noordelijke provincies en Zuid-Holland Zuid. Voorzitter Tournier van de ANPV kondigde aan dat vrijdag een druk kruispunt in Papendrecht zal worden geblokkeerd.