PCM legt 865 miljoen neer voor Dagbladunie

ROTTERDAM, 22 NOV. Dagbladunie, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad, wordt definitief overgenomen door de uitgeversgroep Perscombinatie/Meulenhoff(PCM). De Amsterdamse uitgever van Trouw, Parool en Volkskrant betaalt daarvoor aan eigenaar Reed Elsevier 865 miljoen gulden.

Niet bekend

Reed Elsevier-bestuurder P. Vlek zei in een reactie “tevreden” te zijn over de verkopen. De prijs van 865 miljoen die PCM betaalt voor Dagbladunie ligt iets boven de bedragen die circuleerden toen halverwege september bekend werd dat de krantenuitgever “op exclusieve basis” verder onderhandelde met Reed Elsevier. Volgens bestuursvoorzitter C. Smaling van PCM is dit echter het bedrag dat “in alle rekenexercities” is gebruikt. Het bedrag wijkt volgens Smaling niet af van de zogenoemde indicatieve bieding die hij in september op Dagbladunie uitbracht. PCM troefde in die biedingstrijd onder meer De Telegraaf af, die zich samen met Wegener en ABN Amro in de strijd had gemengd.

Smaling zegt dat de financiering voor PCM “geen problemen” zal opleveren. Voor de overname heeft de uitgever een omvangrijke lening moeten afsluiten bij ING. Daarnaast heeft de bankverzekeraar ook een aandelenbelang van 35 procent in PCM genomen.

Pagina 21: Telegraaf kon kranten Dagbladunie krijgen

Smaling verwacht evenmin last te ondervinden van minister Wijers van economische zaken die de mogelijkheid heeft een fusie of overname aan de Europese Commissie ter beoordeling voor te leggen. Wijers heeft eerder gezegd dat hij de overnames in de dagbladsector nauwgezet volgt. Europees commissaris Van Miert kan ingrijpen als blijkt dat er binnen een sector in de economie een ongewenste machtsconcentratie optreedt. Van Miert -die belast is met mededingingszaken- dwong eerder de Holland Media Groep, waarin RTL, Veronica en Endemol participeren, hun plannen aan te passen. Door de overname van de Dagbladunie krijgt PCM weliswaar niet meer dan de toegestane 33 procent van de dagbladenmarkt in handen, maar komen wel vijf van de zes landelijke dagbladtitels onder een dak.

Gisteren zei mr. L. van Vollenhoven, die drie weken geleden afscheid nam als bestuurder van Elsevier, overigens dat die marktverdelingsregels die de uitgevers onderling hebben afgesproken door de andere belangbrijke bieder op de Dagbladunie, De Telegraaf, omzeild had kunnen worden. Voor de Telegraaf was die afspraak een van de belangrijkste reden om samen met Wegener een bod te doen op de Dagbladunie. Volgens Van Vollenhoven die sprak op een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren had de Telegraaf als ze zelfstandig een bod had uitgebracht nu eigenaar van de Dagbladunie kunnen zijn. Door met Wegener en de ABN Amro in zee te gaan, waarbij geen van de uitgevers een meerderheid zou krijgen, heeft De Telegraaf volgens Van Vollenhoven de zaak “te gecompliceerd gemaakt”.

Uit het persbericht van Reed Elsevier wordt duidelijk dat de Dagbladunie een bedrag van 72 miljoen gulden aan eigen vermogen meekrijgt. Het bedrijfsresultaat in 1994 bedroeg zoals bekend 72 miljoen gulden.