Obligatiemarkt geeft beurs een stevige impuls

AMSTERDAM, 22 NOV. De vrij rustige aandelenhandel op de Amsterdamse effectenbeurs werd vanochtend gecompenseerd door een aantrekkende obligatiemarkt. Met stijgingen van een dubbeltje tot een kwartje zorgden de leningen ervoor dat de AEX anderhalf uur na opening 1,71 punt omhoog ging tot 463,01.

AMSTERDAM Bij de hoofdfondsen was Aegon in trek. Volgens commissionairs is er sprake van een 'na-ijleffect' van de enkele weken geleden gepresenteerde kwartaalcijfers. Aegon kon daardoor in de ochtend een koerswinst bijschrijven van negen dubbeltjes tot 67,30 gulden.

Een andere groeier was Heineken, dat 2,80 gulden steeg naar 286,30. De koers van het bierfonds schommelt al enkele weken enkele guldens in op- en neerwaartse richting. Een nieuw analistenrapport dat Heineken 'de Coca-Cola onder de brouwers' noemt, doet de koers nu weer stijgen.

Behoorlijke handel was er verder in uitgever Elsevier, die vandaag de resultaten van de verkoop van onder meer de Dagbladunie bekendmaakte. Het aandeel steeg bijna 2 procent in waarde, oftewel vier dubbeltjes tot 21,30.

Andere uitgevers profiteerden daarvan mee. Op de binnenlandse markt steeg Wegener in de slipstream van Elsevier met zes gulden tot 144 gulden. Wolters Kluwer ging er 1,60 gulden op vooruit tot 141. VNU zakte echter 1,20 tot 236 gulden, maar was gisteren flink gestegen.

Behoorlijke winst was er verder voor Hoogovens, waarvan de aandelen negen dubbeltjes stegen tot 51,90. Koninklijke Olie, bij begin van de handel meer dan een gulden hoger, deed anderhalf uur later zes dubbeltjes meer op 206,40. De koers van de Amerikaanse dollar is op de Europese valutamarkten vrijwel onveranderd geopend. Om 10.00 uur vanochtend werd 1,5770 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,5775.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is de Dow Jones-index dinsdag voor het eerst in de geschiedenis gesloten boven de grens van 5000 punten. Het koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen boekte een flinke stijging van 40,46 punten tot 5023,55. Nog geen tien maanden geleden, op 23 februari, sloot de Dow Jones-index voor het eerst boven de 4000 punten.

De beursbarometer kwam maandag voor het eerst boven de 5000-grens, maar eindigde de handel daar ruim onder. Dinsdag ging het een stuk beter. Aankopen op basis van computerprogramma's zorgden voor een flinke eindsprint. Vooral cyclische aandelen waren in trek. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg 6 tegen 5. De omzet kwam uit op een flink totaal van 408 miljoen aandelen in vergelijking met 336 miljoen op maandag.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot lager na een rustig handelsverloop. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 144,48 punten ofwel 0,8 procent tot 18.239,84. De beurs is morgen gesloten wegens een feestdag. Ook in de Verenigde Staten zijn de financiële markten dan dicht in verband met Thanksgiving Day.