Nederland twijfelt niet aan uitslag op Zanzibar

NAIROBI, 22 NOV. Nederland heeft gisteren geweigerd een verklaring te ondertekenen waarin twijfels worden geuit over de juistheid van de uitslag van de verkiezingen op Zanzibar. De Nederlandse ambassade had onder de diplomaten in de Tanzaniaanse hoofdstad twee weken geleden het initiatief genomen voor zo'n verklaring maar kreeg uiteindelijk niet het groene licht van minister Pronk de verklaring te tekenen. Onder de landen die zich wel aansloten bij de verklaring zijn onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken en België. Zweden en Finland, evenals Nederland belangrijke donoren van Tanzania, tekenden niet.

Volgens waarnemers bij de verkiezingen op 22 oktober op het autonome Zanzibar werd er fraude gepleegd. De presidentskandidaat Salmin Amour van de regerende CCM won met een verschil van 1.500 stemmen. In een vertrouwelijke brief vorig maand aan de vertrekkende Tanzaniaanse president, Mwinyi, schreven de donoren zich niet aan de indruk te kunnen ontrekken dat de uitslag niet de wil van het volk van Zanzibar weerspiegelt. Nederland distantieerde zich niet van deze brief.

In de niet door Nederland ondertekende verklaring van gisteren is de toon veel gematigder. Er wordt gesproken over intimidatie bij de registratie van de kiezers en over onregelmatigheden bij de publikatie van de uitslag. Op grond daarvan wordt geconcludeerd dat “de uitslag mogelijk niet juist is”.

Nederland nam al eerder een uitzonderlijke politieke stap in Tanzania. Westerse donoren zetten eind vorig jaar hun betalingsbalanssteun aan het land stop wegens grootschalige corruptie. De campagnes voor de eerste meerpartijen-verkiezingen draaiden vervolgens rond het thema corruptie, waarbij de oppositiepartijen de regeringspartij CCM verweten niet meer in staat te zijn 'een schone regering' te vormen. Aan de vooravond van de verkiezingen op 29 oktober stond Pronk er op dat Nederland vijftig miljoen gulden aan betalingsbalanssteun aan de Tanzaniaanse regering overmaakte.

“De Nederlanders breken met andere donoren over het bevriezen van de hulp”, schreef de gezaghebbende krant The EastAfrican toen over het eenzijdige Nederlandse besluit. In kringen van de oppositie verweet men Nederland partij te hebben gekozen voor de regeringspartij CCM.

Minister Pronk, zo zegt een anonieme waarnemer, lijkt zijn goede betrekkingen met de Tanzaniaanse autoriteiten niet in gevaar te willen brengen. Hij onderhoudt al vele jaren goede contacten met de CCM en de voormalige president Julius Nyerere. Deze is volgende week te gast op de door Pronk georganiseerde Afrika-conferentie in Maastricht.