Jeugdbende houdt Goes in haar greep

ROTTERDAM, 22 NOV. De politie van Goes heeft de afgelopen weken dertien jongeren uit Goes en omgeving aangehouden. Ze worden verdacht van afpersingen, bedreigingen, diefstallen en zware mishandelingen. De aangehouden jongeren richtten zich met name op scholieren, die ze met messen of nep-vuurwapens bedreigden.

Het werterrein van de verdachten, in leeftijd variërend van 14 tot 19 jaar, lag in de buurt van openbare gelegenheden en op straat. “We kregen de laatste tijd allerlei signalen dat er in onze stad iets verkeerds gebeurde”, aldus politiewoordvoerder Th. Verkerke. “Maar er kwamen aanvankelijk geen aangiften binnen. Daarop hebben we geprobeerd de benadeelden over de streep te trekken om aangifte te doen. Velen durfden dat niet, omdat ze bang zijn voor een afrekening.” Volgens Verkerke leeft “een kwart van de aangehouden jeugdigen” min of meer van criminaliteit.

Twee van de dertien verdachten, zitten nog vast. Verkerke omschrijft de terreur van de Goese jeugdbende als “een incident”. Op de plaatselijke scholen is men “gealarmeerd” door de mishandeling van scholieren. Conrector J. Capel van het Buys Ballot College is verrast. “We zullen de leerlingen in de toekomst voorlichten over dit soort zaken. Tot nu toe waren alleen de pestprogramma's populair.”

De afgelopen weken hield de Nijmeegse politie zes jongeren aan die werden verdacht van 61 misdrijven, waaronder het mishandelen en beroven van kinderen. Voorlichter P. Bekker van de Nijmeegse politie zegt dat “het crimineel optreden van groepen tegen individuen als scholieren in de stad toeneemt”. Bekker weet niet of er hier sprake is van een landelijke trend. Navraag bij de politie in Groningen en Twente leert dat de scholieren in die regio's zich veilig kunnen voelen. In de grote steden van de Randstad ligt dat anders.