Granada-televisie doet een verrassend bod op Forte

LONDEN, 22 NOV. Het Britse televisie- en vrije-tijdsconcern Granada heeft gisteren een verrassend bod van 3,4 miljard pond (8,3 miljard gulden) gedaan op Forte. De aandelenkoers van deze hotel- en cateringonderneming schoot daarop omhoog.

Granada wil betalen in aandelen en contanten. Het bod resulteert in een waardering van 338,6 pence per aandeel Forte. Granada is ook bereid geheel in contanten te betalen. Dan komt het bod uit 321,67 pence.

Volgens Granada wijzen Forte's prestaties uit dat het bedrijf er niet in is geslaagd de aandeelhouders adequaat te belonen. Granada noemt de eigen prestaties daarentegen “indrukwekkend”. Analisten hadden verwacht dat Granada eerder uitbreiding zou zoeken in de mediasector. Granada is de grootste leverancier van programma's aan het Britse commerciële tv-station ITN.

Het bedrijf meldde onlangs dat het afgelopen boekjaar op 30 september was afgesloten met een winststijging (voor belasting) van 32 procent tot 351,3 miljoen pond. Het dividend ging met 17,5 procent omhoog en de vooruitzichten zijn volgens Granada zeer goed. De aandelenkoers van Forte steeg na het bod tot 354 pence na een slot van 275 pence op dinsdag. (Reuter)