GOUDEN KIP

In saffraan gestoofde kipfilet met boterzachte uien is een bijzonder lekker Perzisch kipgerecht dat qua bereiding weinig aandacht behoeft maar wel een uur nodig heeft op het allerlaagste vuur. In feite een heel geschikt gerecht voor wie rustig de krant wil lezen voor het eten.

Voor 2 personen:

600 gram uien gepeld

60 gram boter

2 eetlepels olijfolie

2 hele kipfilets

zout en versgemalen peper

2 envelopjes saffraanpoeder

Snijd de uien in dunne schijfjes. Verwarm de boter en olie in een pan met dikke bodem en smoor de uienringen op laag vuur in goed gesloten pan gedurende 20 minuten tot ze zacht zijn (niet laten kleuren). Leg de kipfilets op de uien, bestrooi ze met zout en peper en laat ze in gesloten pan 30 minuten meesmoren op zeer laag vuur. Vermeng het saffraanpoeder met 1 eetlepel water en druppel de saffraanoplossing over de kipfilets zodat de kip helgeel kleurt. Stoof alles nog 10 minuten, of tot de kipfilets gaar zijn en de uienringen boterzacht zijn geworden. Door op een zeer laag vuur te smoren en te stoven blijft het borstvlees van de kip mals en sappig. Serveer de filets op voorverwarmde borden en bedek ze met de goudgele uien. Een verrukkelijke combinatie, die goed past bij gestoomde basmatirijst met een krokante korst. Over korrelige rijst met een knapperige korst de volgende keer meer.

    • Florine Boucher