Getty-instituut verwerft archief van Lissitsky

ROTTERDAM, 22 NOV. Het Amerikaanse Getty-instituut voor kunsthistorisch onderzoek in Malibu heeft een omvangrijke verzameling documenten uit de nalatenschap van de Russische constructivist El Lissitsky (1890-1941) aangekocht. Het gaat om 126 brieven die de kunstenaar in de periode van 1922 tot 1930 vanuit Duitsland, Zwisterland en Moskou aan zijn vrouw schreef. In de brieven laat Lissitsky zich uit over zijn eigen werk, maar ook over dat van colega's als Malevitsj, Klee, Arp, Tatlin en Gropius. De aankoop omvat verder foto's van tentoonstellingen uit de jaren twintig en dertig, adresboekjes en reclamemateriaal dat Lissitsky voor de jonge Sovjetstaat ontwierp. Het Lissitsky-archief in Malibu kan zich nu in omvang meten met dat in de Tretjakov-galerie in Moskou en het Van Abbemuseum in Eindhoven.