Geen feestende beurshandelaren na record van Dow

NEW YORK, 22 NOV. Drie kwartier na het sluiten van de beurs loopt Wall Street geheel leeg. Voor het recordniveau van het Dow-Jones gemiddelde, dat gisteren boven de 5000 sloot, worden geen vlaggen uitgehangen.

Buiten de deur van de New York Stock Exchange, dat zijn publieke ingang aan Broad Street heeft, staan twee mannen te praten. Waar is het feest voor het record van de Dow? “Hier is het in elk geval geen feest”, zegt de een, die gekleed is in een stofjas waarop de naam van de bank Bear Stearns prijkt. “Probeer het eens in Houlihan's”, zegt de ander. “En drink er ook eentje op mijn gezondheid.”

Cafe Houlihan's is honderd meter verderop in Broad Street. Buiten staat een bord naast de ingang: “Elke donderdag onbeperkt drinken tussen vier en zeven uur voor 12 dollar.” Binnen zitten veel jonge mannen in pak. Het is niet erg druk in het cafe, dat slechts voor een kwart gevuld is. Aan de hoek van de bar zitten vier jongens achter pilsjes. Het zijn klerken van verschillende grote banken. “Wij schrijven de orders op en voeren ze in de computer in”, zegt Darren McLoughin (22), die de naam van zijn bank niet wil noemen. Ook John Bowes (21) denkt dat het niet goed is als hij zijn werkgever bekendmaakt.

Het record van de Dow, die gisteren 40,46 hoger sloot op 5023,55 punten, zegt McLoughin en Bowes niet veel. “Ik vond het erg druk vandaag”, zegt McLoughin. Bowes vond deze dag veel lijken op andere dagen, al hoorde ook hij aan het eind van de middag wel dat veel handelaren graag boven de 5000 wilden eindigen. “Wij letten niet de hele dag op het niveau van de Dow want we hebben wel wat anders te doen”, zegt Bowes, “maar er waren inderdaad veel orders en tussen drie en vier ook veel geprogrammeerde handel. Het is natuurlijk ook drukker omdat morgen iedereen vroeger naar huis wil voor het Thanksgiving-weekend.” Na het luiden van de bel op de beursvloer gistermiddag merkten ook Bowes en McLoughin niets van een feeststemming. McLoughin: “Om vier uur denken wij alleen: wegwezen.”

De mijlpaal van 5000 voor het industrieel gemiddelde van de Dow Jones volgt slechts negen maanden na het bereiken van de 4000. Het Dow-Jonesgemiddelde is samengesteld uit dertig belangrijke fondsen die maatgevend worden geacht voor de industriële activiteit. De Dow Jones in zijn huidige vorm is in 1928 ingevoerd en hoewel de samenstelling regelmatig wordt gewijzigd geldt de Dow Jones Industrial Average nog steeds als de belangrijkste graadmeter voor de beursactiviteit.

De duizelingwekkende stijging van de aandelen in het afgelopen jaar is volgens veel economen en analisten nog niet afgelopen. Precies een jaar geleden stond de Dow nog op 3674. Inmiddels zijn er al ruim 1300 punten bovenop gekomen. “De omstandigheden zijn goed en daarom blijven de aandelen stijgen”, zegt Arnold Kaufman van Standard & Poor. Tot het eind van het jaar zal de Dow zeker omhoog blijven gaan. De maanden november en december zijn traditioneel goede maanden voor beleggers.

De 5000 zegt Kaufman niet zo veel. “Met elke mijlpaal wordt een duizendgrens minder belangrijk”, zegt hij. “Van 4 naar 5000 was procentueel een mindere prestatie dan van 3 naar 4000. Maar het is altijd weer een onderwerp van gesprek, een nieuw record is als de piek op de kerstboom.”

Arnold Kaufman van Standard & Poor denkt dat beleggers in januari misschien gaan nadenken over hun koerswinsten. Januari is volgens hem vaker een maand geweest waarin de aandelenmarkt een top bereikte. Kaufman: “Kijk maar naar 1984, 1990 en 1994.”

Een andere analist die weinig waarde hecht aan de 5000-grens maar wel zijn zegje wil doen over de aandelenmarkt is de 72-jarige Joe Granville, legendarisch analist en nog steeds uitgever van Granville Market Letter. “Het zijn de financiële media die theorieën verkondigen over het belang van de 5000 maar het gaat over slechts 30 aandelen. Vandaag was bijvoorbeeld de koers van Caterpillar een paar punten hoger en dat zijn bij elkaar tien punten van de Dow. Intussen is de markt in zijn geheel sinds half september aan het dalen, althans als we de stijgers en de dalers op een rijtje zetten.” Volgens Granville gaan de beurzen rampspoed en verval tegemoet. De stijgingen van dit jaar zijn de laatste stuiptrekkingen van de 'bull market', het tegendeel van de 'bear market' waar we gedurende 1996 en 1997 mee te maken zullen hebben. Granville: “De ronde nummers hebben de neiging zich met toppen te associëren. Ze worden gevolgd door een ineenstorting.”

Maar Granville is een roepende in de woestijn. In het algemeen zijn economen en analisten niet pessimistisch over waar de Dow heengaat. Sommige beursgoeroes hebben zelfs de 6 en 7000 al in het oog. Langzame maar gestage economische groei, een gezond bedrijfsleven en een lage inflatie moeten de huidige expansie nog tot in 1997 op gang houden. Niet alleen de Dow haalde gisteren een nieuw record, ook de bredere S&P 500 eindigde hoger dan het record van vorige week. Wall Street gaat welgemoed de feestdagen in.

    • Lucas Ligtenberg