Frankrijk houdt vierde kernproef op atol Mururoa

PARIJS, 22 NOV. Frankrijk heeft gisteravond een kernproef in de Stille Zuidzee gedaan, de vierde sinds het land in september met een nieuwe serie proeven begon. De proef heeft geleid tot scherpe protesten in de regio.

De nucleaire explosie had plaats onder de zeebodem bij het atol Mururoa, 1.200 kilometer ten zuiden van Tahiti, waar de meeste Franse kernproeven worden gehouden. De ontploffing had volgens het Franse ministerie van defensie een kracht van 40 kiloton TNT. Afgaande op uitlatingen van president Chirac zijn tot mei volgend jaar nog twee proeven te verwachten.

Net als de voorgaande is de jongste proef door verscheidene landen, met name in de regio van de Stille Oceaan, scherp veroordeeld. De Australische premier, Paul Keating, noemde het “schrikbarend dat Frankrijk doorgaat met de kernproeven zonder ook maar enige rekening te houden met de gevoelens van de bevolking in de zuidelijke Stille Oceaan”. Australië en Nieuw Zeeland ontboden voor de vierde keer dit jaar de Franse ambassadeurs.

Ook noordelijker gelegen landen, waaronder Japan en de Filippijnen, hebben de Franse kernproef veroordeeld. Met name in Japan, het enige land waar ooit kernwapens zijn ingezet (in 1945 wierpen de Amerikanen atoombommen af op Hiroshima en Nagasaki), zijn de negatieve over de Franse proeven sterk geworden.

Maar ook in Europa bestaat veel verzet tegen de Franse nucleaire politiek. Vorige week stemden tien lidstaten van de Europese Unie in een commissie van de Verenigde Naties tegen de kernproeven van mede-EU-lid Frankrijk, tot grote woede van Parijs. Chirac zegde in een reactie ontmoetingen met de premiers van Italië, België en Finland, die voor deze week op de agenda stonden, af. De Franse president prees gisteren daarentegen Groot-Brittannië, dat in de VN tegen de Franse veroordeling stemde, en Duitsland, Griekenland en Spanje, die zich van stemming onthielden.

De Britse premier, John Major, herhaalde vandaag zijn steun aan Parijs en zei dat Chirac “geen andere keus” heeft. Major onderschrijft de Franse uitleg dat de serie proeven noodzakelijk is om het Franse kernwapenarsenaal technisch op peil te houden. (AFP, AP, Reuter)