Een humaner beeld van de voorsteden

Het Africa in the Picture-festival brengt de Nederlandse première van Douce France. Deze nieuwe Franse 'banlieue'-film van Malik Chibane ging vandaag in première in Parijs.

Douce France is de tweede film van Chibane, een 31-jarige Fransman wiens ouders uit Algerije naar Lyon emigreerden als gastarbeiders. Chibanes eerste avondvullende film Hexagone was in 1994 in de Franse bioscoop te zien. De geëngageerde komedie Douce France is in zekere zin een vervolg op die eerste film. Beide kwamen voort uit het verenigingsleven in de noordelijke voorsteden van Parijs, waar het merendeel van de bevolking van (Noord-)afrikaanse herkomst is. De 'banlieues' zijn de laatste tijd weer vaak in het nieuws wegens spanningen tussen bewoners en politie.

Hoewel beide films voornamelijk met amateur-acteurs werden opgenomen, is het budget van de tweede film tien keer zo groot als dat van de eerste, die voor 200.000 gulden werd gemaakt. Beide films zijn interessant omdat zij een filmisch en filosofisch tegenwicht vormen tegen de deze zomer uitgekomen film La Haine. Chibane meent een meer humaan en subtiel beeld te schetsen van het leven in de immigranten-wijken dan de geruchtmakende 'banlieue'-film van Mathieu Kassovitz, die 15 december in première gaat in Nederland. Douce France wordt vertoond op za. 25 nov. (Rialto Amsterdam) en zo. 26 nov. (Meervaart Amsterdam); Hexagone op vr. 24 nov. (Meervaart Amsterdam) en zo. 3 dec. (Argan, Amsterdam).

    • Marc Chavannes