De Vegt ziet toch af van kort geding

ROTTERDAM, 22 NOV. Wopke de Vegt zal bij de internationale toernooien waar hij Rintje Ritsma coacht in neutrale kleding op het ijs staan. Dat is het resultaat van een compromis dat De Vegt en de schaatsbond (KNSB) gisteren sloten. Daardoor is het kort geding van de baan dat morgen in Utrecht zou dienen.

Wereldkampioen Ritsma, die dit seizoen een privé-ploeg heeft, rijdt op de grote toernooien in kleding met de sponsor-uitingen van de schaatsbond. Zijn coach, De Vegt, had op het ijs logo's van privé-sponsor willen dragen. Daar had de KNSB bezwaar tegen gemaakt.

Wouter Huibregtsen, voorzitter van het NOC-NSF, bemoeide zich persoonlijk met de zaak. “Harmonie is één van de doelstellingen van NOC-NSF”, aldus Huibregtsen. “We hebben dit conflict met lede ogen aangezien. Ik ken Aegon een beetje, het bedrijf voert een verstandig sponsorschap. Als De Vegt in zijn normale kloffie langs de ijsbaan gaat staan, zal Aegon daar vast geen problemen mee hebben.”

Ton Elias, directeur sponsoring van het verzekeringsconcern, en Jos Vaessen, zaakwaarnemer van Ritsma, konden zich in het voorstel vinden. Vaessen behartigde de belangen van zowel Ritsma als De Vegt. “De KNSB liet ons aanvankelijk geen enkele keuze. Nu de sponsor met deze optie akkoord gaat, zien wij geen reden meer om het kort geding te handhaven.”

Elias reageerde verheugd op het gesloten compromis: “Het opkloppen van deze affaire diende niemands belang. Dan komt onze merknaam maar twee minuten minder in beeld. Wel dient duidelijk te zijn dat hieruit geen precedent-werking mag voortvloeien. Voor Ritsma en voor De Vegt is een uitzondering gemaakt.”

Hoofdsponsor Aegon en subsponsor Deloitte & Touche trekken één lijn. Opmerkelijk is dat beide geldschieters daarmee het bondsbestuur terugfluiten. De KNSB hield voet bij stuk toen de affaire dreigde te escaleren. De beslissing van gisteren zegt veel over het vertrouwen dat de sponsors in het zittende bestuur stellen. Na het akkoord dat KNSB, Aegon en Ritsma voor dit seizoen bereikten, werd gemeld dat in 1996 de bestaande afspraken tussen bond en sponsors zullen worden heroverwogen. (ANP)