De Mos: 'In Bremen ist niks unmöglich'

EINDHOVEN, 22 NOV. De groene winterjas sleept hij over de zijlijn. De bidon binnen handbereik, de armen wijd gebarend. Daar staat Aad de Mos zijn spelers toe te schreeuwen. Als een echte Duitse voetbaltrainer bemoeit hij zich met de wedstrijd. “Ga toch zitten man”, roept een Eindhovense supporter met een rood aangelopen gezicht.

De Nederlandse coach van Werder Bremen keerde gisteravond terug in het stadion dat hij ongeveer een jaar geleden via de zijdeur had verlaten. De Mos werd bij PSV ontslagen wegens de matige resultaten en de slechte onderlinge verstandhoudingen. Twaalf maanden later krijgt hij de kans op een persoonlijke revanche, hoewel hij zelf niet over wraakgevoelens spreekt. Hij praat liever over zijn geslaagde tactiek en over zijn uitblinkende aankopen.

De Eindhovense supporters zijn de Haagse bluffer nog niet vergeten. “En we zwaaien met zijn allen naar De Mos”, zingen ze na de vroege goal van Ronaldo. Als Bode voor de gelijkmaker zorgt, balt De Mos zijn vuisten en gebaart hij meteen om spelvertragende acties. Minder vriendelijke spreekkoren klinken vanaf de tribunes. “Kanker De Mos, kanker De Mos”, scandeert een deel van de PSV-aanhang. Als Nilis de winnende treffer maakt, blijft hij ogenschijnlijk gelaten in de dug-out zitten. Na het laatste fluitsignaal klapt hij in zijn handen, hij spoedt zich richting kleedkamer.

Op de persconferentie geeft hij zijn elftal een groot compliment. De spelers hebben zijn tactiek goed uitgevoerd. De Mos spreekt in het Nederlands maar gaat na verloop van tijd over in het Duits. “Die Manschaftsleistung war in Ordnung. Nach die 1-0 musste ich reagieren und korrigieren. Ich bin zufrieden. In Bremen ist niks unmöglich.” In zijn moedertaal reageert hij kortaf bij de herinnering aan de hatelijke geluiden vanaf de tribunes. “Dodelijk, verschrikkelijk.”