Britse Conservatieven: scheiding Charles-Di

LONDEN, 22 NOV. De Britse premier Major staat onder toenemende druk van zijn Conservatieve partijgenoten een echtscheiding te bewerkstelligen tussen prins Charles en Lady Diana. Diana zei eergisteren in een vraaggesprek voor de Britse televisie te twijfelen aan de geschiktheid van prins Charles voor het koningschap. Ze zei geen echtscheiding te willen, maar meende evenmin koningin te zullen worden. De Britse premier en het Britse parlement bepaalden dat Diana koningin wordt wanneer Charles de huidige koningin opvolgt, tenzij vóór die tijd een formele echtscheiding heeft plaatsgehad.

In Groot-Brittannië wordt openlijk gespeculeerd over de mogelijkheid dat Charles bij de opvolging van koningin Elizabeth wordt overgeslagen en dat de zoon van Charles en Diana, prins William (13), koning wordt. Over die mogelijkheid wordt al gesproken sinds de scheiding van tafel en bed tussen Charles en Diana in 1992.

De onderminister van defensie en een van de beste vrienden van prins Charles, Nicholas Soames, zei gisteren dat de prins het koningschap beschouwt als een “plicht waarvoor hij is geboren” en waarop hij “volledig is voorbereid”. In een vraaggesprek met het conservatieve dagblad Daily Telegraph zegt Soames vandaag dat de prinses de monarchie veel schade heeft toegebracht met het televisie-interview en dat een echtscheiding tussen Charles en Diana onvermijdelijk is geworden. Gisteren zei Soames voor de BBC-televisie dat Diana in een “vergevorderde staat van paranoia” verkeert. “Als mensen beweren dat ze worden bespied en overal vijanden hebben, weet ik daar geen ander woord voor dan paranoia”, aldus Soames.

Vooralsnog lijkt de prinses haar positie tegenover de “afdeling van haar man” op Buckingham Palace, die zij in het vraaggesprek als 'de vijand' betitelde, te hebben versterkt. Ze heeft de publieke opinie in elk geval op haar hand: uit peilingen blijkt dat meer dan tachtig procent van de Britse bevolking het optreden van de prinses als een succes beschouwt. De meeste Britten waren onder de indruk van de eerlijkheid van Diana en haar vechtlust. Diana zei in het vraaggesprek dat de monarchie minder afstandelijk zou moeten zijn, dat de man in de straat de “enige is die telt” en dat ze “koningin van de harten van mensen” wil worden.

Buckingham Palace gaf gisteren een verklaring uit waarin het “gesprekken” aanbiedt met de prinses over haar “toekomstige rol binnen de koninklijke familie.”