Zes jongeren in Nijmegen verdacht van 61 misdrijven

NIJMEGEN, 21 NOV. De Nijmeegse politie heeft de afgelopen weken zes jongeren tussen de veertien en achttien jaar aangehouden, die zij ervan verdenkt vanaf begin dit jaar tientallen inbraken in woningen, auto's, kelderboxen en schuren te hebben gepleegd. Ook hebben zij jongere kinderen bedreigd, mishandeld en beroofd. In totaal heeft de groep volgens de politie 61 zaken op haar kerfstok.

De verdachten zijn afkomstig uit twee grote woonwijken in Nijmegen-West, Lindenholt en Dukenburg. Vijf van de zes jongens hebben inmiddels veertien bromfietsdiefstallen bekend en acht berovingen op kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar. De buit was daarbij bijvoorbeeld een pakje sigaretten, een cd of een mountainbike. Van de buit is niets teruggevonden. In veel gevallen ging de beroving volgens de politie gepaard met “slaan en schoppen”.

De zes jongeren pleegden de vergrijpen in wisselende samenstellingen. De zaak kwam aan het rollen door de aangifte van een vijftienjarige jongen, die bedreigd was door vijf leden van de groep. Het slachtoffer moest zijn walkman afgeven. De jongen kende de voornaam van één van de groepsleden, een naam die niet veel voorkomt, en kon een signalement geven. De politie hield de betreffende verdachte al in de gaten omdat hij ook van andere zaken werd verdacht. Zij heeft de zestienjarige jongen op 31 oktober aangehouden. Tijdens zijn verhoren bekende deze een aantal diefstallen die hij samen met anderen gepleegd had. Deze konden in de weken daarna achtereenvolgens ook worden aangehouden.

Eén achttienjarig groepslid ontkent dat hij betrokken is geweest bij de misdrijven. Hij is met vier anderen maandag heengezonden. De zestienjarige Nijmegenaar zit nog vast.