Walesa: de tango begint nu pas echt

WARSCHAU, 21 NOV. De zondag bij de presidentsverkiezingen verslagen Lech Walesa wil een nieuwe beweging stichten waarin de hele oppositie moet worden gebundeld, met het doel “in korte tijd” de macht te heroveren. “De tango begint nu pas echt”, zo zei Walesa gisteren in zijn eerste reactie op de nederlaag.

De Poolse president, die op 23 december de macht overdraagt aan de ex-communist Aleksander Kwasniewski, toonde zich ondanks de nederlaag - hij kreeg zondag 48,72 procent van de stemmen, Kwasniewski 51,72 - strijdlustig. Hij zei een week vakantie te zullen nemen en zich dan op de toekomst te gaan richten: “Ik heb nog veel energie.” Hij zei de versplinterde oppositie te willen verenigen, opdat er “één enkel verkiezingsplatform ontstaat, waarmee we in korte tijd alles kunnen terugwinnen”. “Laten we onze hoop niet laten varen en onze kracht niet laten wegsijpelen”, aldus Walesa.

De verslagen president zei niet met zijn opvolger te zullen samenwerken. Naar aanleiding van een oproep tot samenwerking van Kwasniewski, eerder gisteren, zei Walesa die af te wijzen: hij en Kwasniewski “hebben elkaar niets te zeggen”, zo zei hij.

Kwasniewski, leider van het ex-communistische Verbond van Democratisch Links (SLD), verzekerde de Polen gisteren in een televisietoespraak opnieuw dat de hervormingen zullen doorgaan en dat Polen blijft ijveren voor het lidmaatschap van de NAVO en de Europese Unie.

De ministers van defensie, buitenlandse zaken en binnenlandse zaken hebben premier Oleksy hun ontslag aangeboden in verband met de nederlaag van Walesa. Polen heeft een door de SLD gedomineerde regering, maar deze drie ministers werden na speciale consultatie met de president benoemd en gelden als vertrouwelingen van Walesa.

In het buitenland is gematigd positief gereageerd op de verkiezing van Aleksander Kwasniewski tot president van Polen. In de reacties wordt de nadruk gelegd op het vertrouwen dat Kwasniewski de hervormingen zal voortzetten en Polen lid van NAVO en EU zal maken. (Reuter, AP)