Vitesse en Twente zetten trainer aan de kant

ROTTERDAM, 21 NOV. De eredivisie-clubs Vitesse en FC Twente zijn op zoek naar een nieuwe trainer. De Arnhemse club heeft gisteren de arbeidsovereenkomst met hoofdtrainer Ronald Spelbos (41) ontbonden. Issy ten Donkelaar (54) heeft zich gisteren teruggetrokken als hoofdcoach van FC Twente. Hij neemt zijn vroegere functie van hoofd opleidingen en scouting weer op zich.

Volgens voorzitter Karel Aalbers van Vitesse is het vertrek van Spelbos, die in Arnhem aan zijn eerste seizoen bezig was, te wijten aan een complex van factoren. “De komst van een nieuwe trainer, het aantrekken van vijf nieuwe spelers en nieuwe eisen op het gebied van professionalisering zijn teveel van het goede geweest”, zei hij.

Het voortijdige vertrek van Spelbos, die geen commentaar wilde geven op zijn ontslag, hing al enige tijd in de lucht. Al in de aanloop naar de nieuwe competitie waren er fricties tussen de trainer en enkele spelers. De verwijdering van spelmaker en publiekslieveling Gorter uit de selectie, vorige week, was het dieptepunt in een reeks van conflicten. Met de opmerking “het komt nooit meer goed”, leek Spelbos zijn lot te hebben bezegeld.

Het Arnhemse publiek, dat al een aantal weken om het vertrek van Spelbos riep, keerde zich afgelopen zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Heerenveen (2-2) massaal tegen Spelbos.

De clubleiding kwam gisteren tot de conclusie dat er geen basis meer was voor verdere samenwerking. “Tussen spelers en trainer is een zodanige vertrouwensbreuk ontstaan, dat er nog nauwelijks uitzicht bestaat op een verbetering van de sportieve resultaten op korte termijn”, stelde het bestuur in een officiële verklaring.

Voorzitter Aalbers legt de oorzaak van de tegenvallende resultaten niet alleen bij de coach. “Spelbos is voor mij nog steeds een goede trainer. We hebben hem destijds na zorgvuldig beraad gekozen. Ik beschouw zijn vertrek daarom als een persoonlijke nederlaag.” Ook de spelersgroep mag zich de breuk aantrekken, meent Aalberts. “De problemen zijn door het vertrek van Spelbos zeker niet opgelost. Voor Europees voetbal is het nog niet te laat, maar er zal snel iets moeten gebeuren.”

Het bestuur overlegt met Spelbos, die een contract tot medio 1997 had, over de zakelijke afwikkeling van het dienstverband. “Ik verwacht dat we er snel uit zijn”, zei Aalbers. “Vitesse heeft de wens om als volwassen partijen uit elkaar te gaan.”

Oud-speler Frans Thijssen en assistent-trainer Jan Jongbloed nemen tijdelijk het werk van Spelbos over. Mede op aandrang van het Vitesse-bestuur ging Thijssen, die dit seizoen de cursus voor het hoogste trainersdiploma volgt, de afgelopen weken niet in op aanbiedingen van onder andere De Graafschap, Dordrecht '90 en NEC. “Ik heb geen reden om solidair met Spelbos te zijn”, liet hij weten. “Ik ben gewoon in dienst van Vitesse. Natuurlijk voel ik wel met Spelbos mee. Ik vind het heel rot voor hem. Het hoge verwachtingspatroon is hem opgebroken.”

De breuk met Spelbos betekent niet automatisch dat Gorter onmiddellijk terugkeert in de A-selectie. Aalbers heeft deze week een gesprek met hem. De verwachting is dat Gorter voor de wedstrijd van zondag tegen FC Utrecht weer tot de laatste zestien behoort.

Het vertrek van Ten Donkelaar als hoofdcoach van FC Twente kwam evenmin als een verrassing. De Enschedese club behoort doorgaans tot de subtop van de eredivisie. Door de aanhoudend slechte resultaten bevond Twente zich dit seizoen voortdurend bij de laatste zes.

De thuisnederlaag van zondag tegen een sterk verzwakt NAC (3-0) werd door Ten Donkelaar, spelers en bestuur als een dieptepunt beschouwd. Op het plein voor het Diekman-stadion riepen ongeveer driehonderd vaste supporters zondagmiddag om het vertrek van de trainer. Ten Donkelaar besloot 's avonds laat zich terug te trekken.

Voorzitter Cees Anker beklemtoonde gistermiddag dat het bestuur en de trainer de laatste tijd regelmatig met elkaar spraken om de problemen op te lossen. “We hebben echter geconstateerd dat er geen zekerheden meer zijn om te mogen hopen op betere tijden”, aldus Anker. “Door de gebeurtenissen tijdens en na de wedstrijd tegen NAC is Ten Donkelaar zelf ook tot de conclusie gekomen dat hij met de huidige selectie niet meer verder kan. Bij een aantal spelers was de bezieling ver te zoeken.”

Ten Donkelaar neemt een week vakantie en wordt dan weer hoofd opleidingen en scouting. De mogelijkheid terug te keren in die functie was hem toegezegd toen hij anderhalf jaar geleden als hoofdtrainer werd aangesteld.

Fred Rutten, de assistent van Ten Donkelaar, neemt tijdelijk de leiding van de selectie over.

Het aantal dit seizoen tussentijds vertrokken voetbaltrainers staat nu op zeven. Eerder vertrokken Willem van Hanegem (Feyenoord), Frans Körver (De Graafschap), Jan Reker (MVV), Lex Schoenmaker (Dordrecht'90) en Cees van Kooten (NEC).