Van Ruller wint Monk Competition

AMSTERDAM, 21 NOV. De Amsterdamse gitarist Jesse van Ruller is als eerste geëindigd in de finale van de prestigieuze International Thelonious Monk Jazz Competition, die afgelopen nacht plaatsvond in Washington. De Amerikaanse deelnemers Paul Pieper en Sheryl Bailey werden respectievelijk tweede en derde. Het prijzengeld bedraagt 10.000 dollar.

In de jury van de Monk Competition, die jaarlijks voor een andere categorie jazz-instrumentalisten wordt gehouden, hadden onder anderen Pat Metheny, Pat Martino, Jim Hall en John Scofield zitting. Bij de laatste ontmoeting kregen de finalisten de opdracht in tien minuten twee standards naar keuze uit te voeren.De drieëntwintigjarige Van Ruller studeerde dit jaar cum laude af bij Wim Overgaauw aan het Hilversums Conservatorium. De gitarist maakt deel uit van de jazzgroep Fleurine plus 5, en sinds kort ook van de jazz-funkband SFeQ.

In voorgaande jaren drongen de pianisten Rob van Bavel en Marc van Roon (1989), en de saxofonist Ben Herman (1991) ook al door tot de laatste rondes van de Thelonious Monk Competition. Van Ruller is de eerste Nederlander die hem wint.

    • Viktor Frölke