Van Gaal noemt de plaats in poule geen ramp

MADRID, 21 NOV. Eerste of tweede eindigen in poule D van de Champions League. Dat wordt de inzet van de confrontatie tussen Ajax en Real Madrid morgenavond in het Estadio Don Santiago Bernabéu. Technisch directeur Louis van Gaal is het om het even. Ajax heeft genoeg aan een gelijkspel om groepswinnaar te worden. Dan moet het wel zegevieren in de afsluitende thuiswedstrijd tegen het Hongaarse Ferencvaros.

Maar Van Gaal zou er niet wakker van liggen als Ajax zich als tweede in de poule kwalificeert. “Ajax wil natuurlijk altijd winnen. Als ons dat in Madrid lukt, is dat goed voor het blazoen van de club. Maar als we ons als tweede plaatsen, vind ik dat geen ramp. De groepswinnaar van onze poule treft waarschijnlijk Juventus. En anders wordt het Borussia Dortmund. Juventus draait momenteel in de Serie A niet zo sterk. En tegen Italiaanse ploegen spelen we vaak goed. Duitsers liggen ons ook wel. Maar tegen hen weet je nooit wanneer je gewonnen hebt. Je zal dan weer de gebruikelijke animositeit krijgen tussen Nederland en Duitsland”, sprak Van Gaal.

Ajax is gisteravond met een zo goed als fitte selectie in Madrid gearriveerd. De licht geïrriteerde hamstrings van Frank de Boer vormen voor hem geen beletsel om morgenavond te spelen. Alleen Nordin Wooter is niet inzetbaar door een spierscheuring die hij opliep bij het olympisch elftal. Hij zal vermoedelijk nog twee weken uit de roulatie zijn.

Ook Jari Litmanen, Edgar Davids en Ronald de Boer zijn voldoende hersteld van lichte kwetsuren om in actie te komen. Met dezelfde selectie reist Ajax donderdag door naar Tokio, voor de wereldbekerwedstrijd van volgende week dinsdag tegen het Braziliaanse Gremio.

In totaal neemt Ajax negentien spelers mee naar beide wedstrijden. Ook Silooy, Demtsjenko en de geblesseerde Wooter zijn van de partij. Andrei Demtsjenko echter is de 'vierde' buitenlander en Sonny Silooy heeft na een blessureperiode van bijna drie maanden pas een halve wedstrijd in het tweede gespeeld. De enige selectiespeler die ontbreekt is Marcio Santos. De Braziliaan herstelt in eigen land van een operatie aan de achillespees.

Van Gaal bekeek afgelopen zaterdag de derby tussen Real en Atletico Madrid. Volgens de technisch directeur heeft zijn collega Jorge Valdano na een matige periode orde op zaken gesteld door Michael Laudrup van het middenveld naar de spits over te plaatsen. Sandro, die in Amsterdam ook speelde, was nu de aangever achter de aanvallers. Hij werd in de tweede helft overigens vervangen door Michel. Van Gaal: “Valdano heeft het evenwicht teruggebracht. Ik verwacht dat hij met de buitenlanders Zamorano, Redondo en Laudrup gaat spelen. De overwinning op Atletico (1-0, red.) zal Real als een positieve prikkel ervaren. En dat is niet in ons voordeel weet ik uit ervaring.”

Ajax heeft van de UEFA toestemming gekregen om Ferencvaros geen kaarten te geven voor de return op 6 december in het Olympisch Stadion. Voorzitter Michael van Praag is in het bezit van een paar weken oude fax die is verstuurd door de competitieleider van de Europa Cup. Daarin krijgt Ajax toestemming om in deze zaak naar eigen goeddunken te handelen. De maatregel wordt genomen naar aanleiding van massale racistische uitingen tijdens de ontmoeting in Boedapest. Telkens als een gekleurde voetballer Ajax daar aan de bal was, klonken er oerwoudgeluiden. Van Praag: “Je kunt de strijd tegen het racisme niet alleen belijden met je mond. Je moet er ook eens iets tegen doen. Alleen de vips en de sponsors krijgen van ons een toegangsbewijs. De Hongaren kunnen daar wel boos over zijn, maar de UEFA is het met ons eens.”

Toevalligerwijs vertoeft Van Praag in het buitenland als Ferencvaros op bezoek komt in Amsterdam. De Ajax-voorzitter zal dus de pijnlijke plichtplegingen missen. Voor elke Europa-Cupwedstrijd is het de gewoonte dat bestuurders elkaar uitnodigen voor een diner en soms een bezoek door de stad. Van Praag: “Wij zullen het bestuur van Ferencvaros gastvrij ontvangen. We weten natuurlijk niet of dat nog op prijs wordt gesteld.”