Top verpakkingsdivisie KNP BT weg

AMSTERDAM, 21 NOV. De top van de verpakkingsdivisie van KNP BT pakt zijn biezen na een “fors verschil van mening”. De vakbonden vrezen voor banenverlies en mogelijk uitverkoop van de verpakkingsactiviteiten. De komende dagen is er spoedoverleg tussen de bonden en KNP BT (29.000 werknemers).

Gisteren kondigde opnieuw een topmanager van de verpakkingsdivisie zijn vertrek aan. Nadat ir. B. Paalman, die binnen de raad van bestuur voor de verpakkingsactiviteiten verantwoordelijk was, vrijdag al opstapte, volgde gisteren drs. F.G. Spits, lid van het management team van KNP BT Packaging.

Het rommelt binnen de verpakkingsdivisie van KNP BT, dat verder actief is in papier en distributie van grafische systemen). Twee weken geleden bezorgde de winstval van de verpakkingspoot beleggers een grote teleurstelling. De ingestorte oud papierprijs noopte KNP BT tot een forse afwaardering op de voorraden oud papier, een belangrijk grondstof voor verpakkingen. Als gevolg daarvan kelderde het bedrijfsresultaat van de divisie verpakkingen (voor belastingen en rentebetalingen) met 26 miljoen gulden tot 39 miljoen gulden. Het vertrouwen van beleggers in het industriële fonds is geschokt. De koers van de aandelen verloor de afgelopen twee weken zes gulden en zakte vanochtend naar een laagste jaarkoers van 39,60 gulden.

Een woordvoerder van het concern schrijft het vertrek van Paalman en Spits toe aan een “fors verschil van mening”. Volgens hem hebben beide bestuurders de eer aan zichzelf gehouden. Het conflict spitst zich volgens de woordvoerder toe op de vraag welke weg KNP BT met de verpakkingsdivisie op wil. “Het gaat slecht met verpakkingen. Sinds één jaar hanteren we als strategie: het versterken van de kernactiviteiten en alles wat daar niet bij hoort gaat eruit. Meer kan ik er nu niet over zeggen”.

Ook afgetreden bestuurder Paalman houdt zich desgevraagd op de vlakte. “Ik kan u niet vertellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Maar laat ik wel dit zeggen: voor mij is het één brug te ver”.

KNP BT is niet alleen een jaar geleden strategisch een andere koers ingeslagen. Ook organisatorisch is sindsdien flink gesleuteld aan de aansturing van de drie divisies papier, verpakkingen en distributie. Vanaf 1 september zijn de verantwoordelijkheden van de raad van bestuur gedelegeerd naar de divisie-directies. Vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam worden de grote lijnen uitgestippeld, de divisies zijn volledig verantwoordelijk voor het resultaat. Daarbij hanteren bestuursvoorzitter R. van Oordt en zijn financiële collega R. Bonnier harde rendementsmaatstaven. Worden die, zoals nu in het geval van de divisie verpakkingen - die vorig jaar ook al een moeilijk jaar had - niet gehaald dan gaat het mes erin. De vakbonden, die vrezen voor saneringen, krijgen eind van de week inzicht in de plannen.