Spelbos

Ronald Spelbos is sinds gisteren geen trainer-coach van Vitesse meer. Nadat hij het bij NAC goed tot uitstekend had gedaan, leek Arnhem voor hem een prima pleisterplaats. Hij volgde daar de zeer sympathieke gentleman Herbert Neumann op, die eerder een toekomstig winnaar van de Fair Play-cup uitbeeldde dan de no-nonsense figuur van Spelbos. Maar het pakte verkeerd uit. In Breda was het woord van Ronald wet, maar in de Gelderse hoofdstad lachte men hem uit en floot men hem weg.

Waar is het gezag van de vroegere bekwame verdediger van Ajax gebleven? Ik vermoed dat de onfortuinlijke coach vooral faalde in de psychologische aanpak van zijn spelersgroep. Het seizoen was nog maar jong toen hij zijn eerste doelverdediger, Raymond van der Gouw, de wacht aanzegde. Misschien had hij formeel het grootste gelijk van de vismarkt, maar het moment om de vaste keeper te vervangen was in elk geval slecht gekozen, want in de wedstrijd waarin Spelbos zijn sluitpost kritiseerde had deze zojuist twee strafschoppen gestopt, waaronder een van de beroemdheid Ronald Koeman. Het tweede geval van foutieve timing richtte zich deze dagen op Edwin Gorter. De technisch beste man van Vitesse, zeer gezien bij de Arnhemse aanhang, raakte verstrikt in een conflict met zijn coach, die de grote poedelprijs van kinderachtigheid bij deze krijgt uitgereikt.

Gorter woont in Brabant, in de buurt van Breda en toen Vitesse bij NAC op bezoek was geweest, reisde de kleine baltovenaar niet met de spelersbus terug naar Arnhem, maar rechtstreeks naar zijn huis in Sprundel. Dat had gemogen indien Vitesse zou hebben gewonnen, maar de match eindigde in remise.

Waarom hield Spelbos zo vast aan zijn eigen verkrampte bevelen? Omdat hij zichzelf niet is. Hij denkt in 1995 met topspelers te moeten omgaan alsof het recruten zijn. In een spelersbus op de terugweg wordt gekaart, gebabbeld of gesuft. Het lijkt sterk op pesterij om een veteraan als Gorter (33) daartoe te willen verplichten.

Nu is Gorter ook geen lieverdje. Spelend voor de FC Utrecht stak hij een brutale vinger in de oogkas van een PSV-invaller, wat hem een fikse schorsing opleverde. Hij komt uit Den Haag, maar maakte omzwervingen door Zwitserland, Frankrijk en België. Een eigenzinnig kereltje, maar al jaren een voortreffelijke voetballer naar wie men vaak met bewondering kijkt. Hij voetbalt niet alleen intelligent, maar ook zeer fraai. En met zijn vrije schoppen steekt hij Ronald Koeman naar de kroon.

Ik heb hem destijds in Lugano wel zien spelen. Zij noemden hem daar 'Wilhelmus' of 'Willy', maar het was dezelfde Gorter. Hij had wel iets van Abe Lenstra: indien de inspiratie ontbrak wandelde hij maar wat rond. Vaker dan bij Abe was de lust om uit te blinken er wel degelijk. Het is een speler die gemakkelijk ruzie met zijn trainer krijgt. In het Franse Caen lag hij nogal eens dwars.

Spelbos zal allicht niet alleen schuldig zijn aan deze rel, al kwam ze vooral Spelbos zelf uiterst ongelegen. Gorter is een geboren Hagenaar en al hebben Amsterdammers de naam, vlak die Hagenaars ook niet uit. Hij heeft altijd zijn mond open durven trekken en een diplomatieke benadering valt van zijn kant nauwelijks te verwachten. Spelbos moet dat hebben geweten en desondanks heeft hij er zwak op ingespeeld. Dat vind ik zo moeilijk te begrijpen, want ik meen hem enigszins te kennen als een verstandige man. Geen vaderfiguur, wel een redelijke kerel. Wie zowel Van der Gouw als Gorter dermate cru aanpakt, vraagt om ontslag, zeker als de ploeg weinig punten pakt en geen enkele ster van de hemel speelt.

    • Herman Kuiphof