Soedanezen niet per vliegtuig uit Libië

KHARTOUM, 21 NOV. De Verenigde Naties hebben geweigerd het vliegverbod van en naar Libië tijdelijk op te heffen om tienduizenden Soedanese gastarbeiders te repatriëren, aldus de Soedanese regering. De Libische leider Moammar Gaddafi heeft besloten dat 300.000 Soedanezen die, althans ten dele, illegaal in Libië verblijven, voor het eind van het jaar weg moeten. Tot dusverre zijn 40.000 per vrachtwagen naar hun vaderland teruggekeerd, maar volgens de Soedanese autoriteiten is het onmogelijk alle overigen langs deze weg tijdig te evacueren. Khartoum had daarom een beroep op de VN gedaan een “humanitaire uitzondering” te maken op het vliegverbod. Libië is sinds 1992 doelwit van sancties van de VN, die Gaddafi op deze manier willen dwingen twee verdachten van de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven Lockerbie in 1988 uit te leveren. (AFP)