Schikking banken en Kilbarr over Remingtonfabriek

ROTTERDAM, 21 NOV. ABN Amro en dochter MeesPierson hebben een schikking getroffen met de Amerikaanse Kilbarr Corporation, voorheen Remington Rand, over het faillissement van de typemachinefabriek in Den Bosch, begin jaren tachtig. Een woordvoerder van ABN Amro wil niets kwijt over het bedrag. De claim ging om 339 miljoen gulden (inclusief rente).

Remington Rands fabriek in Den Bosch, die bolkop-schrijfmachines produceerde, moest begin jaren tachtig de deuren sluiten. Na een onzekere periode namen drie zakenlieden uit het Midden-Oosten de activa van Remington Den Bosch in juni 1981 over en brachten deze onder in de onderneming BSI. Deze mocht van Remington Rand, later Kilbarr geheten, echter geen gebruik maken van de octrooien en kennis die binnen het bedrijf aanwezig waren.

Kilbarr stelde later dat op onrechtmatige wijze bedrijfsgeheimen waren verkregen en eiste een schadevergoeding. De banken werden gedagvaard nadat BSI in 1985 zelf failliet was verklaard.

De rechtbank in New York stelde Kilbarr in het gelijk. In hoger beroep won ABN Amro, maar de rechter gelastte een nieuwe behandeling. Dat was reden voor ABN Amro om te schikken, aldus de bankwoordvoerder.