Prinses omringd door vrouwenhaat

Interview prinses Di, SBS6, 21.30u.

Portretten van leden van koninklijke families willen nog wel eens slapjes uitvallen: veel loos gepraat met maar af en toe een relevante opmerking over leven of ambt. Het gisteravond door de BBC uitgezonden en vanavond met Nederlandse ondertitels op SBS6 herhaalde interview met prinses Diana is vanaf de eerste zin van heel ander kaliber: een keiharde uiteenzetting over de mislukking van haar huwelijk met de Britse troonopvolger Charles, van de kant van een vrouw die vastbesloten is zich er niet onder te laten krijgen.

Wat Diana te melden heeft over haar visie op de toekomst van de monarchie en haar eigen rol daarin moge politiek interessant zijn - die uiteenzettingen vormen niet het hoogtepunt van het programma. Van ongekende openhartigheid - en interessanter dan enige Amerikaanse talkshow - is haar verhaal over de algehele misogynie ten paleize.

Charles, begrijpen wij, kon er niet tegen hoe zijn oogverblindende, negentienjarige echtgenote de show stal, en stelde al vroeg voor om de werkbezoeken dan maar gescheiden af te leggen. De zware druk van functie en daarmee verbonden publiciteit ging gepaard met grote emotionele kilte van de zijde van echtgenoot en schoonfamilie. Diana had, zegt ze, het gevoel dat men haar de volwassenwording niet gunde.

Na de geboorte van haar eerste kind resulteerde de situatie in zelfverwonding in armen en benen (niet altijd waar Charles bij was, zegt Diana) en boulimie, een eetstoornis waarbij men overeet en dan alles weer uitkotst. Reactie daarop van de schoonfamilie: men verweet Diana 'voedsel te verspillen'. Inmiddels zocht de kroonprins, zoals bekend, zijn affectief gerief buitenshuis.

De perioden van haar zware gedragsstoornissen zijn voorbij, maar wat is gebleven is de afkeer in Charles' entourage van haar persoon, vertelt Diana. Juist het feit dat zij sterk is gebleken, boezemt haar echtgenoot, diens familie en staf angst in, en leidt tot pogingen om haar - bijvoorbeeld door de openbaring van afgeluisterde telefoongesprekken - kapot te maken. En het ergste is, dat zij deze visie volstrekt aannemelijk weet te maken. Arme mensen.

    • Raymond van den Boogaard