Parijs hekelt opnieuw 'hypocriete' EU-leden

BRUSSEL, 21 NOV. De Franse minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, heeft gisteren opnieuw uitgehaald naar de “hypocriete houding” en het “gebrek aan solidariteit” van een aantal lidstaten van de Europese Unie die openlijk protesteren tegen de Franse kernproeven. De Charette deed zijn uitval, verpakt in veel sarcasme en omlijst met een minzame glimlach, op een persconferentie tijdens een bijeenkomst van de EU-ministers van buitenlandse zaken in Brussel.

Frankrijk heeft zich bijzonder gestoord aan het feit dat 10 van de 15 EU-lidstaten vorige week in Washington een VN-resolutie hebben gesteund die kernproeven veroordeelt. Uit woede heeft Parijs ontmoetingen afgezegd met de premier van Italië, België en Finland. Die harde reactie legde gisteren een schaduw op de EU-bijeenkomst in Brussel, zonder dat het onderwerp tijdens de vergadering evenwel formeel ter sprake kwam. De Charette zei dat het Franse defensiebeleid niet behoort tot de verantwoordelijkheden van de EU en dat hij de kwestie daarom niet had aangekaart. Er is dan ook “geen sprake van een crisis binnen de EU” (over de Franse kernproeven), aldus De Charette op vragen van journalisten.

De Franse regering noemt de critici, waaronder Nederland, hypocriet omdat ze twee weken geleden, tijdens een bijeenkomst van de Westeuropese Unie (WEU) in Madrid nog een plechtige verklaring hebben onderschreven waarin het bestaan van een kernmacht essentieel wordt genoemd voor de Europese veiligheid. Minister Van Mierlo, die De Charette's opmerkingen (met “een overgesalarieerd sarcasme”) wel amusant maar toch ook “niet erg verstandig” noemde, kon zich gisteren niets herinneren van een dergelijke passage in de slotverklaring van de WEU-bijeenkomst in Madrid. Een woordvoerder van de WEU kon vanochtend wel een verklaring geven voor die 'vergeetachtigheid'. In de in Madrid verspreide tekst wordt namelijk alleen maar verwezen naar allerlei eerdere verklaringen die de WEU in het verleden het licht heeft doen zien. In zo'n verklaring staat dat een geloofwaardige defensie alleen maar mogelijk is als ze is gebaseerd op conventionele én nucleaire bewapening. “Maar dat zegt natuurlijk niets over de wenselijkheid of noodzaak van Franse kernproeven”, aldus de WEU-zegsman.