Nieuwe terreurgroep bedreigt nu ook Egyptische president

KAIRO, 21 NOV. De Groep van de Internationale Gerechtigheid, een van de drie organisaties die de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag van zondag op de Egyptische ambasade in Islamabad hebben opgeëist, heeft vandaag president Hosni Mubarak en drie van zijn ministers met de dood bedreigd. “Zelfs als zij zich vastklampen aan de gordijnen van de Ka'aba”, de zwarte steen in de Grote Moskee van de heilige stad Mekka, “zijn zij gedoemd te sterven”, aldus een boodschap aan een internationaal persbureau in Kairo.

De Groep van de Internationale Gerechtigheid dook eerder deze maand voor het eerst op toen in haar naam de moord op een Egyptische handelsattaché in Genève werd opgeëist en gerechtvaardigd als straf voor diegenen die “islamitische leiders vervolgen”. Of deze moord inderdaad iets met de islam van doen had, is overigens niet duidelijk. Het slachtoffer werkte al ruim 20 jaar in internationale handelsfuncties.

De Pakistaanse autoriteiten ondervragen 13 Egyptische predikers over de aanslag in Islamabad, waarbij in totaal 16 doden zijn gevallen. Het gaat om deelnemers aan twee religieuze conventies van rechts-religieuze Pakistaanse partijen die gisteren werden aangehouden op de vliegvelden van Lahore en Karachi. “Wij willen niet dat terroristen het land verlaten onder de dekmantel van gasten van deze conventies”, aldus minister van binnenlandse zaken Naseerullah Babar.

Daarentegen zijn twee jonge Egyptenaren en een Jordaniër, studenten aan de islamitische universiteit van Islamabad die eerder werden aangehouden, weer vrijgelaten. Volgens Babar is deze universiteit “een toevluchtsoord voor saboteurs en terroristen”, zo meldt de Pakistaanse pers. “Als ik zou kunnen, zou ik de islamitische universiteit sluiten”, aldus de minister. (AFP, Reuter)