Na 50 jaar beurshandel in Roemenië

BOEKAREST, 21 NOV. In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn gisteren voor het eerst in meer dan vijftig jaar weer aandelen verhandeld op de beurs. Meer dan 900 aandelen met een totale waarde van bijna 15 miljoen lei (nog geen 10.000 gulden) verwisselden van eigenaar.

De aandelen van vijf staatsbedrijven en één privé-onderneming konden gisteren verhandeld worden. Beursfunctionaris Stere Farmache noemde het aantal transacties gisteren “bemoedigend”. Vooralsnog zal de beurs slechts één dag per week geopend zijn, maar afhankelijk van de omvang van de handel kan dat in de nabije toekomst vijf dagen worden.

In juni van dit jaar ging de beurs al officieel open, maar het aantal noteringen was toen nihil. In 1938 werd de beurs gesloten in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. De communisten, die na de oorlog de macht overnamen, weigerden de beurs te heropenen. In 1989 verloren zij de macht. Eén particuliere onderneming, de fabrikant van injectienaalden Sanevit, en elf bedrijven waarin de staat een meerderheidsbelang heeft en hebben voldaan aan de eisen voor toetreding tot de beurs, maar zes staatsbedrijven waren gisteren nog niet klaar voor de handel.

“Het ontroert me de beurs weer open te zien”, zei de 75-jarige Harry Schapira, de laatst overlevende handelaar van de pre-communistische beurs die nu is ingehuurd als adviseur. “Het ziet er uiteraard nogal vreemd uit voor me, omdat het een handelssysteem is zonder luid geschreeuw. Maar het is prachtig”, aldus Schapira.

Buiten de beurs probeerde een schaapherder in traditionele kledij de aandacht van de beurshandelaren te trekken om aandelen in het ingenieursbureau Artrom te kopen. “Ik heb gesproken met een handelaar die aanbood me te helpen”, zei de herder. (Reuter, AP)