Minister wil aalscholvers uit IJsselmeer weghalen

ROTTERDAM, 21 NOV. Minister Van Aartsen (landbouw en visserij) wil de aalscholverstand in het IJsselmeer beperken. Hiermee komt de minister tegemoet aan de eis van beroepsvissers. Zij hebben te maken met steeds verder teruglopende vangsten en de aalscholver zou daar volgens hen voor een groot deel de schuld van zijn.

De minister noemde de eis van de beroepsvissers “een begrijpelijke voorwaarde”. De komende jaren moeten zij zelf hun vangsten halveren. Hoe de minister de aalscholvers zal aanpakken is nog onduidelijk. Van Aartsen bleef daarover vaag: “Onorthodoxe maatregelen zijn niet uitgesloten. Ik voorzie een oplossing die sommige kwartieren de nodige pijn en moeite zal kosten.” De aalscholver staat zowel in de Europese als de Nederlandse wetgeving beschreven als een beschermde vogelsoort.

De aalscholver is het de laatste jaren voor de wind gegaan. In 1970 waren er nog maar 4.000. De populatie groeide aan tot 30.000 in 1993. Na dat jaar ging het weer slechter - de populatie is ingezakt tot 14.000.

Uit een recent rapport van Landbouw en Visserij, waaraan geen enkele ruchtbaarheid is gegeven, blijkt overigens dat de aalscholvers zich nauwelijks voeden met paling, de belangrijkste commerciële vissoort. Wel brengen ze schade toe aan baars en snoekbaars. Uit datzelfde rapport blijkt dat de vissers zelf met hun palingfuiken veel meer schade toebrengen aan de visstand: voor iedere kilo paling wordt circa tien kilo 'bijvangst' dood teruggezet.