Lady Di op kop in paleisvete

Ja, ze was verliefd op de koninklijke cavalerie-officier James Hewitt, en inderdaad, ze was op de hoogte van de buitenechtelijke relatie van haar man, prins Charles, met Camilla Parker Bowles. Maar Lady Di heeft steeds haar uiterste best gedaan om nog iets van haar huwelijk te maken. Diep en diep ongelukkig was ze, toen dat niet bleek te lukken. “We waren met zijn drieën in dit huwelijk, dat was een beetje te veel.”

Na zestig minuten Dianarama gisteren op de BBC-televisie voor een publiek van naar schatting vijftien miljoen Britse kijkers, staat het in de strijd tussen de echte monarchie en de media-prinses voorlopig even 1-0 voor Lady Diana. Ze heeft Buckingham Palace gisteren laten voelen wat de koninklijke staf al heel lang vreesde: na haar mislukte huwelijk met de prins is ze niet van plan om zachtjes via de achterdeur te vertrekken. “Diana zal vechten tot het einde”, zei ze gisteren over zichzelf.

Haar pers-attaché, Geoff Crawford, wil niet meer voor haar werken, maar de prinses ging gisteravond gewoon door haar stralende zelf te zijn, in zwarte cocktailjurk met blote rug te gast op een gala-avond en modeshow in Londen.

Ze weet niet of haar man ooit koning van Engeland zal worden, zei ze in het vraaggesprek met de BBC. Een echtscheiding zal ze hem in ieder geval niet makkelijk geven. “Wat gebeurt er met de kinderen? dat is wat telt.” Drie jaar na de scheiding van tafel en bed van Charles heeft Diana voor zichzelf de rol in gedachten van een “soort ambassadeur”. Ze zou willen dat de monarchie een beetje minder afstand bewaarde tegenover de man in de straat.

En wie heeft een groter talent om die afstand te overbruggen dan zij, die dagelijks aan de randen van bedden van stervenden zit en troostende woorden spreekt tot daklozen en bovendien zelf aan den lijve heeft ondervonden hoe het is om aan je lot te worden overgelaten? “De grootste ziekte is dat mensen zich niet geliefd voelen. Ik kan liefde geven”, aldus Diana.

Buckingham Palace is bang, volgens Diana, bang voor een sterke vrouw. 'Waarom is ze sterk, waar haalt ze de kracht vandaan en waar wil ze die kracht voor gaan gebruiken?', is de vraag die het paleis nu al jaren kwelt. Opluchting voor het paleis: Diana denkt niet dat ze koningin van Engeland zal worden. Maar - pas op! - ze hoopt wel de “koningin van de harten van mensen” te worden. “Het Britse volk heeft iemand nodig die aandacht geeft, laat ik de kennis die ik heb, gebruiken om mensen te helpen die het moeilijk hebben.” Reden genoeg wellicht voor het paleis 'gesprekken' aan te bieden over 'de toekomst' van Lady Di binnen de koninklijke familie, zoals vanmiddag door Buckingham Palace bekend werd gemaakt.

Na jaren van depressies, een mislukt huwelijk en nog steeds op de hielen gezeten door de media en alleen in Kensington Palace, is Diana niet op tv verschenen uit zelfmedelijden. Ze deed het vraaggesprek om de man in de straat laten weten dat ze hem niet in de steek zou laten. “Wat ik wil, is een toekomst voor mijzelf, mijn man en mijn kinderen.”

    • Daniela Hooghiemstra