Koers KNP BT naar dieptepunt na onrust in top

AMSTERDAM, 21 NOV. Op de effectenbeurs kreeg het fonds KNP BT (papier, verpakkingen en distributie van grafische systemen) vanmorgen een forse klap. Onenigheid in de top over tegenvallende resultaten bij de verpakkingsdivisie en de nu te volgen strategie liggen de belegger zwaar op de maag. De koers zakte vanmorgen met 2 gulden tot 39,60, de laagste koers dit jaar.

AMSTERDAM Ook het bericht dat de papiergigant Arjo Wiggins van plan is een aantal fabrieken in Europa te sluiten wegens overcapaciteit drukte het sentiment voor KNP BT.

De graadmeter, de AEX-index, noteerde rond het middaguur 462,49 punten, een verlies van 1,02 punt. De obligatiemarkt was gemiddeld een dubbeltje lager.

De handel had verder niet veel steun van de omliggende markten en ook de dollar viel licht terug in waarde. De munt zakte een halve cent op 1,5777, na overigens gisteren nog in Amsterdam flink te zijn gestegen.

Naast KNP BT was ook CSM vanmorgen een opvallende daler. Het voedingsmiddelenaandeel verloor 80 cent op 67 gulden. Gisteren nabeurs maakte CSM de jaarcijfers (gebroken boekjaar) bekend. Bij beleggers vielen die niet in de smaak. De winststijging tot en met september 1995 bedroeg 'slechts' 7,5 procent tegen 11 procent het voorgaande boekjaar.

Akzo Nobel werd 8 dubbeltjes lager gewaardeerd op 174,40. Philips zakte een dubbeltje tot 57,70. Unilever gaf dertig cent prijs op 202,30 en Koninklijke Olie twee kwartjes op 204,30.

Aegon daarentegen, dat vanmorgen bekendmaakte actief te worden op de Duitse markt, steeg 6 dubbeltjes op 66,30 gulden.

Op de Europese valutamarkten verloor de Amerikaanse dollar vanmorgen een halve cent cent. Rond het middaguur noteerde de munt 1,5777 tegenover 1,5825 aan het slot van de handel gisteren. De koersdaling had zich gisteravond in New York al ingezet.

De dollar daalde nadat president Clinton en het Amerikaanse Congres een compromis hadden bereikt over de begroting. Uit dat compromis, zo concludeerden teleurgestelde handelaren, blijkt dat er nog veel valt te regelen.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs is de Dow Jones-index gisteren in de loop van de handel voor het eerst in de geschiedenis boven de 5000 punten gekomen, maar ruim onder die magische grens gesloten. Het koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen eindigde de handel 6,86 punten lager op 4983,09.

De barrière van 5000 punten werd ruim een half uur na de opening van de beurs geslecht, maar het was geen overtuigende doorbraak. De Dow Jones-index kwam slechts enkele punten boven de grens van 5000.

Aanvankelijk overheersten de positieve impulsen van de buitenlandse beurzen, waaronder een recordslot in Londen. Daar stonden koersdalingen op de obligatiemarkt tegenover. Bovendien gingen verliezen voor de technologiefondsen de stemming steeds meer drukken.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot vandaag praktisch onveranderd. De Nikkei-index van de 225 fondsen was 0,5 punt hoger op 18.384,32. Aankopen door buitenlandse investeerders en winstnemingen hielden elkaar redelijk in evenwicht.