Kieswet Rusland hoeft niet getoetst

MOSKOU, 21 NOV. Het Constitutionele Hof in Rusland heeft gisteren een verzoek verworpen om de kieswet voor de verkiezingen van 17 december nader te toetsen. De beslissing betekent echter niet dat de discussie over de rechtmatigheid van de verkiezingen nu ten einde is, zo zei de woordvoerder van president Jeltsin in een reactie. Een verzoeningscommissie van parlementariërs en presidentiële vertegenwoordigers komt vandaag bijeen om over mogelijke wijziging van de kieswet te beraadslagen.

De 19 rechters hebben hun beslissing in besloten zitting genomen en zullen haar pas op een later tijdstip toelichten, zo maakte de president van het hof, Vladimir Toemanov, gisteren bekend. Het hof reageerde op een verzoek van 103 parlementariërs en van een lagere rechter om zich uit te spreken over de grondwettelijkheid van enkele bepalingen uit de kieswet, in het bijzonder over de kiesdrempel van vijf procent. De klagers vrezen dat, nu er 43 partijen aan de verkiezingen deelnemen (de 43ste is vorige week na een bezwaarprocedure alsnog toegelaten), waarvan de meeste volgens opiniepeilingen de kiesdrempel niet zullen halen, een groot deel van de kiezers straks niet in het nieuwe parlement vertegenwoordigd zal zijn.

De bezwaren zijn vooral afkomstig van vertegenwoordigers van partijen die het in de peilingen op dit moment slecht doen. Zij worden gesteund door een kleine groep zakenlieden die een communistische overwinning bij de parlementsverkiezingen vrezen. Als het hof zou hebben ingestemd met een nader onderzoek van de kieswet, die eerder dit jaar na lange strijd tussen Jeltsin en het parlement is aangenomen, zou dat hebben kunnen leiden tot uitstel van de verkiezingen. Jeltsin zelf heeft zich steeds tegen uitstel uitgesproken, maar is niet tegen een wijziging van de kieswet als dit nog voor 17 december kan. Volgens sommige waarnemers zoekt ook hij naar middelen om de verwachte overwinning van communisten en nationalisten te beperken.

Jeltsins woordvoerder zei vanochtend dat “de beslissing van het Constitutionele Hof niet de spanningen heeft weggenomen die voortkomen uit de twijfels over de kwaliteit van de kieswet.” Hij waarschuwde voor het gevaar dat ná de verkiezingen het debat opnieuw oplaait, hetgeen Jeltsin volgens hem koste wat het kost wil voorkomen. “Het hof heeft de afgevaardigden de kans gegeven politieke wijsheid te tonen door de noodzakelijke amendementen in de kieswet te introduceren”, aldus de woordvoerder.