G. Kleiverda, Hella Haasse

De Amsterdamse gynaecologe G. Kleiverda krijgt de Harriët Freezerring, de jaarlijkse emancipatieprijs van het feministisch maandblad Opzij. De Annie Romein-prijs, de twee-jaarlijkse literaire prijs van Opzij, gaat naar de schrijfster Hella Haasse. Opzij beloont Kleiverda voor haar baanbrekend werk in de vrouwenhulpverlening. De 40-jarige gynaecologe uit het Flevoziekenhuis in Almere zet zich in allerlei commissies en besturen in voor de gezondheid van vrouwen. In 1993 reisde zij naar voormalig Joegoslavië om te rapporteren over de situatie van de verkrachte vrouwen en om de hulpverlening aan hen van de grond te krijgen. Ook daarna heeft zij ter plekke bekeken hoe de hulpverlening werkte. De 77-jarige Haasse krijgt de prijs voor haar gehele oeuvre. De jury onderscheidt haar “omdat zij als erudiete schrijfster, geschiedschrijfster, biografe en essayiste de vanzelfsprekende erfopvolgster is van Annie Romein.