First Interstate wijst bod Wells af

NEW YORK, 21 NOV. De Amerikaanse Bank First Interstate heeft gisteren een vijandig overnamebod van concurrent Wells Fargo (WFC) afgeslagen. Vorige week bood Wells 10,9 miljard dollar (17,3 miljard gulden) voor de aandelen First, het hoogste overnamebod in de bankgeschiedenis van de Verenigde Staten. De raad van bestuur van First verwierp het bod omdat de overname door Wells “niet in het belang is van First en zijn aandeelhouders”. De bank adviseert de aandeelhouders dan ook niet in te gaan op het aanbod van Wells elk stuk First in te wisselen voor 0,667 aandeel Wells. In een adem door bevestigde First Interstate nogmaals zijn voornemen om te fuseren met First Bank System (FBS). Hoewel het bod van FBS van 10,3 miljard dollar (16,3 miljard gulden) lager uitvalt dan dat van concurrent Wells, verwacht First een betere samenwerking met FBS. De vijandelijke overnamepoging van WFC en het verlies van een groot aantal arbeidsplaatsen bij fusering maakt samenwerking met deze bank weinig aanlokkelijk voor First, ondanks de rekensom van WFC dat een fusie beide banken een jaarlijkse besparing van 800 miljoen dollar oplevert. Dat is meer dan de 500 miljoen dollar die de voorgenomen fusie tussen First en FBS jaarlijks zou opleveren. (AP)