EU besluit tot negen culturele hoofdsteden

BRUSSEL, 21 NOV. Niet één, maar negen culturele hoofdsteden zal Europa tellen in het jaar 2000. Negen Europese steden hadden zich aangemeld om de titel te mogen dragen tijdens de speciale eeuwwende en de vijftien ministers van cultuur van de Europese Unie besloten gisteren in Brussel dat alle negen verzoeken worden ingewilligd om het jaar 2000 extra luister bij te zetten.

De steden zijn: Avignon, Bergen (Noorwegen), Bologna, Brussel, Helsinki, Krakau, Praag, Reykjavik en Santiago de Compostela. Een aantal landen, waaronder Nederland, had voorbehoud aangetekend bij de gang van zaken. Volgens deze EU-lidstaten moet er meer gebeuren dan alleen negen in plaats van één cultuurstad aan te wijzen. Daarom werd besloten het jaar 2000 ook een bijzonder thema mee te geven. Wat dit thema zal zijn, moet nog worden bepaald.

De Nederlandse staatssecretaris Nuis (cultuur) denkt bijvoorbeeld aan het thema 'wegen in Europa', zo verklaarde hij gisteren na afloop van het overleg. De Nederlandse bewindsman sprak enthousiast over het idee de “oude stedenverbanden en verbindingswegen” in Europa te laten herleven. “Helsinki als het meest noordelijke punt van het stelsel en Santiago de Compostella als het zuidelijke punt van het netwerk.”

De Europese Commissie heeft laten weten bij het ontwikkelen van het thema een rol te willen spelen. Voor het uitwerken van het thema trekt de Europese Unie het geld uit dat gewoonlijk naar de ene culturele hoofdstad gaat. Dit jaar, waarin Luxemburg de culturele hoofdstad van Europa is, gaat het om 400.000 ecu (ruim 800.000 gulden).