Daiwa halveert buitenlandse bezittingen

TOKIO, 21 NOV. De door schandalen geplaagde Japanse bank Daiwa heeft gisteren aangekondigd haar buitenlandse bezittingen met de helft, ofwel 42 miljard gulden, terug te brengen.

De Japanse autoriteiten hebben de bank verplicht te herstructureren nadat haar vestiging in New York een verlies leed van 1,1 miljard dollar (1,8 miljard gulden). De herstructurering verplicht Daiwa, in grootte de tiende Japanse bank, binnen elf maanden de activiteiten in leningen, effecten en geldhandel in het buitenland drastisch te verminderen. Een functionaris van het Japanse ministerie van financiën noemde de aangekondigde maatregelen “drastisch genoeg” en zei dat het ministerie er tevreden mee is. Daiwa moet elke week aan het ministerie melden hoe ver zij is met de herstructurering. De vermindering van de buitenlandse activiteiten komt neer op 11 procent van de totale bezittingen van 18,3 biljoen yen (285 miljard gulden). Sumimoto heeft aangeboden Daiwa te helpen bij het stopzetten van haar activiteiten in de VS. De Amerikaanse autoriteiten hebben Daiwa verboden de komende drie jaar in de VS actief te zijn, omdat het verlies niet tijdig gemeld zou zijn. (Reuter)