Boos Ferencvaros wil geen kaarten

ROTTERDAM, 21 NOV. Ferencvaros heeft woedend gereageerd op het besluit van Ajax om Hongaarse supporters niet toe te laten tot de wedstrijd tussen beide clubs in de Champions League, begin december in Amsterdam. Desondanks heeft de Hongaarse club bij de Nederlandse kampioen geen tickets aangevraagd.

Ajax-voorzitter Van Praag toonde zich gisteren verbaasd over de in Boedapest ontstane commotie. “Zowel Ferencvaros als de UEFA is al ruim een week van onze beslissing op de hoogte. De Europese voetbalunie heeft laten weten achter ons te staan, de club heeft helemaal niets laten horen. Kennelijk bestaat er bij hun supporters geen enkele belangstelling het duel bij te wonen.”

Ajax ging tot de opvallende actie over als reactie op het gedrag van de Hongaarse fans in de eerste wedstrijd tussen beide elftallen. In Boedapest werden de donkere spelers van Ajax met oerwoudgeluiden begeleid. Van Praag: “Het ging niet om een klein groepje, maar om een heel stadion. Wij wilden daartegen niet alleen met de mond protesteren, maar ook daadwerkelijk iets ondernemen. Vandaar deze actie.”

De Amsterdammers hebben vooraf wel onderzocht of er eventuele sancties konden volgen. Dat bleek niet zo te zijn. Het verwijt dat Ajax overdreven reageert en dat ook de eigen fans zich weleens misdragen gaat volgens Van Praag niet op. “Als onze supporters zich bijvoorbeeld bij een uitwedstrijd tegen Utrecht zo zouden gedragen komen ze er bij ons ook niet meer in.”

Wel zullen het bestuur en de zogenaamde VIP's van Ferencvaros op de normale wijze worden ontvangen. Het is ook niet zo dat een stadionverbod geldt voor in Nederland wonende Hongaren. “Die kunnen op de normale wijze een kaartje kopen”, verklaarde Van Praag.

De voetballeiders in de wereld hebben gisteren ingestemd met een groot aantal vernieuwingsplannen van de Europese bond (UEFA). De voorstellen, vastgelegd in de nota's Vision One en Vision Two, moeten de structuur van de wereldvoetbalbond (FIFA) gaan moderniseren en democratiseren.

Dat betekent in de praktijk een inperking van de macht van voorzitter Joao Havelange en een meer evenwichte verdeling van de inkomsten uit het toernooi om de wereldtitel. Dat toernooi dient tevens veel meer winst op te leveren dan nu het geval is.

Met de voorzitters en secretarissen van de zes confederaties in de internationale voetbalwereld bespraken de FIFA-bazen Havelange en Blatter gisteren in Zürich de UEFA-plannen. Het topberaad leverde een grote mate van overeenstemming op. De besluiten komen volgende maand tijdens een vergadering van het hoofdbestur van de FIFA in Parijs aan de orde. Daarna mag het congres zich in juli 1996 in Zürich over de plannen uitspreken.

De voetballeiders werden het nog niet eens over een rotatiesysteem bij de toewijzing van de gastlanden voor de eindronde van het WK. Ook de voorstellen om de bestuursverkiezing van de FIFA anders aan te pakken, haalden het niet. Wel krijgen de confederaties meer invloed bij de samenstelling van diverse, machtige FIFA-commissies.

Ook kunnen ze in de nieuwe constructie meer greep uitoefenen op het voetbal in de eigen regio. Zo hoeven transferperikelen in principe niet meer aan de FIFA voorgelegd te worden.