AT&T wil $ 4 mld steken in Time Warner

NEW YORK, 21 NOV. De Amerikaanse telefoonmaatschappij AT&T praat met mediagigant Time Warner om 2 tot 4 miljard dollar (3,2 tot 6,4 miljard gulden) in het bedrijf te investeren. Dat hebben de twee bedrijven gisteren bevestigd.

Time Warner zou het geld gebruiken om zijn schuld van ongeveer 15 miljard dollar te verlagen. Ook zou Time Warner, dat een van de grootste Amerikaanse kabelexploitanten is, AT&T kunnen gebruiken om telefoondiensten aan zijn kabelabonnees aan te bieden. Omgekeerd zou AT&T eropuit zijn om via Time Warner de plaatselijke telecommunicatiemarkt te kunnen betreden. Als een wetsvoorstel daartoe door Congres en president is aangenomen ligt de weg daarheen open. Strategisch biedt een samenwerking tussen Time Warner en AT&T beide partijen voordeel.

De gesprekken tussen Time Warner en AT&T bevinden zich echter nog in een vroeg stadium. Er is nog geen inhoudelijke overeenkomst en daarnaast is er nog een aantal andere haken en ogen. Ten eerste is AT&T bezig met een opsplitsing in drie bedrijven, die pas in 1996 zijn beslag zal krijgen. Een AT&T-functionaris verklaarde dat het bedrijf tot die tijd geen belangrijke investeringen zal doen. Time Warner zelf zit bovendien midden in een fusieproces met Turner Broadcasting Systems (TBS). De bekendmaking daarvan had plaats in september maar het bedrijf wacht nog op federale goedkeuring.

Daarbij komt dat telefoonmaatschappij US West, dat een belang van 25 procent in Time Warner Entertainment heeft, een proces is begonnen om de fusie met TBS tegen te houden. AT&T heeft al gezegd in elk geval te wachten met een definitief besluit te wachten totdat die zaak uit de weg geruimd is.

Time Warner heeft vorige week een omvangrijke reorganisatie doorgevoerd waarbij een topfunctionaris, Michael Fuchs, de laan is uitgestuurd. De drie nieuwe afdelingen binnen het bedrijf zijn Entertainment, News & Information en Telecommunications. US West dreigt ook daartegen een proces te beginnen omdat het vindt dat zijn belang an het verwateren is. Time Warner heeft namelijk de muziekdivisie nu ook onder Entertainment ondergebracht.

Time Warner heeft een jaaromzet van 16 miljard dollar. Het omvat een filmstudio (Warner Bros), een muziekdivisie (Warner Music), een kabelnet met 10 miljoen abonnees en Time Inc., een uitgeverij van boeken en tijdschriften. Daarnaast heeft het bedrijf de zeer succesvolle kabelzender HBO.