Acht uit India gesmokkelde kinderen zoek

ROTTERDAM, 21 NOV. Acht van de negen Indiase kinderen die de marechaussee begin september in Amsterdam uit handen van een bende kindersmokkelaars bevrijdde, zijn al ruim een maand spoorloos.

De kinderen blijken op 15 oktober te zijn verdwenen uit het centrum voor alleenstaande minderjarige asielzoekers Valentijn te Lochem, waar ze door de Raad voor de Kinderbescherming waren geplaatst in afwachting van hun terugkeer naar India.

Volgens J. Lubberman, vestigingsleider van het centrum Valentijn, zijn de kinderen op de dag van hun verdwijning niet teruggekeerd van boodschappen doen. Het vermoeden bestaat dat de acht jongens, in leeftijd variërend van twaalf tot 15 jaar, zijn opgepikt door handlangers van de bende die hen naar Nederland haalde. Het jongste kind, een tienjarige jongen, was twee dagen voor de verdwijning van de groep, overgeplaatst naar een ander opvangcentrum, waar hij nog steeds verblijft.

Het openbaar ministerie van Rotterdam maakte het afgelopen weekeinde bekend een internationale bende van kindersmokkelaars te hebben opgerold. De bende heeft vorig en dit jaar zeker zeventig kinderen uit Punjab (India) via Nederland naar de Verenigde Staten gesmokkeld. De kinderen werden binnengeloodst via Duitsland en Frankrijk en in Nederland door stromannen ondergebracht bij vrouwen van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Deze bereidden de kinderen voor op hun illegale reis naar de Amerika: ze leerden een handtekening zetten en kregen een beetje les in Engels. Om de kinderen door de douane te loodsen werd gebruik gemaakt van een eenvoudige truc: Nederlandse Hindoestanen met in hun paspoort kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd en een enigszins gelijkend uiterlijk werden geronseld om hen te begeleiden. Meer dan tien Hindoestaanse nepmoeders zijn door justitie gehoord, maar slechts één van hen is in voorlopige hechtenis genomen.

In totaal zitten in verband met de kindersmokkel-affaire 25 verdachten in voorarrest. Zij hebben een volledige bekentenis afgelegd. Een 37-jarige Amsterdammer met de Indiase nationaliteit wordt als hoofdverdachte beschouwd. Samen met een nog voortvluchtige Nederlandse man zou hij de bende hebben geleid. Volgens de Rotterdamse persofficier J.H. Wesselink is deze verdachte in India opgespoord en zal hij zich na terugkeer aangeven bij justitie.

Een raadsel is wat er met de tientallen Indiase jongens en enkele meisjes is gebeurd die via Nederland in de Verenigde Staten zijn beland. Volgens woordvoerder L. Hendrickx van de marechaussee, die zich baseert op uitspraken van de verdachten, zijn ze illegaal te werk gesteld bij benzine-stations of, als ze daarvoor de leeftijd hadden, als taxi-chauffeur.