Volleybalploeg herstelt zich na nederlaag tegen Cuba

ROTTERDAM, 20 NOV. De Nederlandse volleybalploeg heeft vanmorgen in het toernooi om de World Cup overtuigend met 3-0 gewonnen van de Verenigde Staten. Daarmee werd het 3-2 verlies tegen Cuba, een dag eerder, echter niet ongedaan gemaakt. Die nederlaag zou weleens van cruciale betekenis kunnen zijn. Drie van de twaalf deelnemende landen in Japan plaatsen zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Nederland en Cuba zijn met wereldkampioen Italië en olympisch kampioen Brazilië de grote kanshebbers.

Na het verlies tegen Cuba zal Oranje van één van de twee andere concurrenten moeten winnen. Óf de Cubanen zullen van een op papier mindere tegenstander moeten verliezen. Mogelijk dat thuisland Japan wat dat betreft voor een verrassing kan zorgen.

De nipte nederlaag tegen Cuba - 17-15 in de laatste set - was een harde klap voor de Nederlanders. Bondscoach Joop Alberda hield zich echter groot. “De veiligheid van dit toernooi is dat er nog negen wedstrijden komen”, zei hij na het zenuwslopende duel. De eerstvolgende ontmoeting was nog geen 24 uur later. De vraag was of de spelers zowel lichamelijk als geestelijk vanmorgen het zware treffen van zondag, dat twee uur en drie kwartier duurde, hadden verwerkt. Dat bleek voor de meesten het geval.

Het verschil tussen de VS en de andere ploegen is dat de Amerikanen als thuisland al geplaatst zijn voor Atlanta. Het team van coach Fred Sturm kreeg echter toch toestemming om in Japan mee te doen. Een nederlaag, zoals vandaag tegen Nederland, heeft echter geen gevolg. Daarom kan Amerika bij het toernooi om de World Cup experimenteren. De veteranen Cvertlik en Stork behoren tot de selectie. Ze waren er 1984 al bij. Toen won de VS olympisch goud in Los Angeles.

Nederland had weinig moeite met de Amerikanen. Oranje kon zich zelfs een aantal mindere perioden in de wedstrijd permitteren. Dat had dan meestal met een gebrek aan concentratie te maken. Maar de tegenstander profiteerde daar niet van. De setstanden waren 15-10, 15-7 en 15-6. Door het krachtsverschil was het een niet erg enerverende wedstrijd. Het publiek raakte twee keer in vervoering toen zowel Görtzen als Posthuma een keer in een uiterste poging een bal te redden de bal met de voet omhaalde. Met de invoering van de nieuwe regels is dat toegestaan.

Tegen Cuba had Nederland gisteren ook grote mogelijkheden op de winst. Bij 15-14 in de vijfde set was er zelfs een matchpoint voor de ploeg van Alberda. Die werd niet gemaakt en Cuba wist daarna de set af te maken. De wedstrijd tussen de oude rivalen was van een zeer hoog niveau. “Jammer dat er een winnaar móest zijn”, vond aanvoerder Peter Blangé. Het volleybal kent nu eenmaal geen gelijke spelen. “Zonde van alle energie”, realiseerde Ron Zwerver zich na de nederlaag.

Nederland speelde zowel tegen Cuba als tegen de VS met de vertrouwde zes in de basis: Blangé, Van de Goor, Görtzen, Held, Van der Meulen en Zwerver. Tegen Cuba deed Alberda af en toe een beroep op Posthuma, Rodenburg en Schuil. De teruggekeerde Posthuma speelde tegen Amerika de hele derde set in plaats van Van de Goor die rust kreeg.

Met name Van de Goor was in de beginfase tegen Cuba uitstekend op dreef. In de laatste twee sets kwam hij en de andere middenman, Held, er niet meer aan te pas. Blangé speelde het duo niet of nauwelijks meer aan, omdat hij vond dat ze niet in goede doen waren. Van der Meulen en Zwerver kregen daardoor aan de zijkanten veel werk te doen. Ze verrichtten uitstekend werk. Af en toe waren ze echter kansloos omdat de Nederlandse acties te voorspelbaar waren en de Cubanen soms met drie man Van der Meulen of Zwerver konden afblokken.

Bij Cuba was Joël Despaigne na lange tijd weer eens ouderwets op dreef. Hij was langdurig geblesseerd. De Cubanen hebben zich net als de Nederlanders heel kort voorbereid. De Cubaanse volleyballers spelen tegenwoordig in de Griekse competitie. Na jaren wachten hebben ze eindelijk toestemming gekregen om in het buitenland te spelen.

Nederland, dat op de openingsdag in Japan met 3-0 van Tunesië won, verhuist nu van Kumamoto naar Kagoshima. Daar wordt woensdag tegen Brazilië gespeeld, weer een cruciale wedstrijd.