Toerbedrijf Kras koopt Belgische Europabus

AMMERZODEN, 20 NOV. De Nederlandse touroperator Kras Sterreizen, voor 40 procent eigendom van Arke-Holland International, gaat de Belgische groep Europabus overnemen. Volgens directeur L. Frankenhuis van Kras is de overname eind januari volgend jaar afgerond. De overnamesom blijft onbekend.

Met de vijf ondernemingen van Europabus denkt Frankenhuis een nieuw afzetkanaal te hebben gevonden voor bestaande reisprodukten van Kras. De overname zal daardoor mogelijk leiden tot lichte uitbreiding van de werkgelegenheid in België.

Europabus is nu nog eigendom van twee particuliere aandeelhouders. Zij bouwden de groep uit rond het oorspronkelijke bedrijf Europabus-Epervier. Daarnaast behoort een Belgische concessie voor de Europese lijndienstorganisatie Eurolines tot de groep. Verder maken de kleinere busbedrijfjes De Boeck, Succestours en Idéal Tourisme deel uit van Europabus.

De groep boekt dit jaar een omzet van omgerekend ongeveer f 75 miljoen. Volgens Frankenhuis zal daar een minieme winst op behaald worden. Europabus heeft negentig mensen in dienst, onder wie veertig chauffeurs. De groep beschikt over dertig eigen bussen. Europabus is daarmee één van de marktleiders in België.

Op het gebied van automatisering en boekingen valt volgens Frankenhuis schaalvoordeel te behalen. Toch denkt hij dat door de verkoop van Kras-reizen via het kanaal van Europabus er de komende jaren meer banen zullen ontstaan in België. Verder zal het toenemende grensverkeer tussen Nederland en België, een gevolg van de Europese eenwording, leiden tot meer busreizen.

Frankenhuis denkt dat Kras zelf dit jaar een omzet zal behalen van 130 miljoen gulden. Daarop zal een brutowinst worden geboekt van 7 miljoen. Kras ligt daarmee ruim boven het landelijk gemiddelde rendement in de reisbranche van 1 à 1,5 procent. De overname wordt betaald uit eigen vermogen.

Kras is vooral sterk in busreizen, onder meer op Italië en Tsjechië. Verder is het bedrijf via Sterprodukties actief in vliegreizen naar China, Jordanië en Brazilië. Sinds de overname van Transalp houdt Kras zich ook bezig met autovakanties. Kras heeft 120 mensen in dienst, onder wie eveneens veertig chauffeurs voor een dertigtal eigen bussen. (ANP)