Surinamers willen hechte band Nederland

PARAMARIBO, 20 NOV. Een kleine meerderheid van de Surinaamse bevolking (53 procent) wil een hechtere band met Nederland. Van hen vindt 31 procent dat het land weer blijvend deel zou moeten uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden.

Dit blijkt uit een onderzoek onder de Surinaamse bevolking door het bureau Inter/View in opdracht van de NCRV en de Wereldomroep. Deze omroepen besteden vanaf vandaag met een aantal radioprogramma's aandacht aan de 20-jarige onafhankelijkheid van Suriname. Volgens bureau Inter/View vindt 69 procent van de bevolking daar dat er een andere regering moet komen. Ruim eenvijfde acht Desi Bouterse geschikt als president.

Volgens onze correspondent in Paramaribo wil Nederland het sociaal investeringsfonds van Suriname laten groeien naar 22,5 miljoen gulden per jaar. Die uitbreiding is het afgelopen weekeinde bekendgemaakt door minister Pronk die in Paramaribo besprekingen heeft gevoerd over de economische situatie van het land. Het garantiefonds bevat nu vier miljoen gulden en het stelt ondernemers in de gelegenheid leningen tot 125.000 gulden aan te gaan. Met de uitbreiding kunnen commerciële banken nu kredieten tot 2,5 miljoen aan Surinaamse guldens verstrekken. De totale bijdrage van Nederland over een aantal jaren omvat 100 miljoen gulden.

Voor het instellen van het investeringsfonds zijn volgens Pronk duidelijke afspraken gemaakt. Halverwege januari volgend jaar moet het fonds operationeel zijn. Een ander resultaat van deze bespreking is dat de algemene oudedagsvoorziening wordt verhoogd van 1.500 Surinaamse guldens tot 5.000.

Verder is 10 miljoen uitgetrokken om Surinaamse patïenten met ernstige, weinig voorkomende aandoeningen te kunnen behandelen in Nederlandse ziekenhuizen.