Smokkel Indiase kinderen ontdekt

ROTTERDAM, 20 NOV. De Koninklijke Marechaussee heeft een internationale bende van kindersmokkelaars opgepakt. De smokkelaars hebben ten minste zeventig Indiase jongens tussen de zeven en vijftien jaar via Nederland naar de Verenigde Staten gesmokkeld.

Dit heeft het Openbaar Ministerie van Rotterdam afgelopen weekeinde bekendgemaakt. In de VS werden de kinderen illegaal te werk gesteld bij benzinestations en garagebedrijven, aldus een woordvoerder van de marechaussee. Ook moesten ze, als de kinderen ouder waren, aan het werk als taxichauffeur. Een deel van het geld dat de kinderen verdienden, stuurden ze naar hun familie in India.

In totaal heeft de marechaussee 25 personen aangehouden. Zij zitten in voorlopige hechtenis en hebben een volledige bekentenis afgelegd. Eén verdachte is nog voortvluchtig. Dertien verdachten in Nederland wordt mensensmokkel ten laste gelegd, twaalf van hen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. De strafmaat voor dit laatste delict is hoger dan die voor mensensmokkel. Wel is er een wetsvoorstel in de maak dat de strafmaat voor mensensmokkel moet verhogen.

De marechaussee rolde de bende op na diverse huiszoekingen in Rotterdam en Amsterdam. Daarbij trof de marechaussee negen kinderen uit India aan die illegaal in Nederland verbleven. De kinderen zullen worden teruggestuurd naar India.

De jongens werden vanuit India naar Nederland gesmokkeld. Hier zochten de smokkelaars naar Nederlanders van Surinaams-Hindoestaanse afkomst met in hun paspoort kinderen van dezelfde leeftijd. Zij vlogen vervolgens met een Indiaas kind naar de VS, waarbij ze het deden voorkomen alsof het kind hun eigen zoontje was. De constructie was slim bedacht, zo zegt de woordvoerder van de marechaussee, omdat het uiterlijk van Indiase kinderen grote overeenkomst vertoont met dat van kinderen van Hindoestaanse afkomst.

De ouders van de kinderen uit India betaalden 25.000 gulden in de hoop dat hun kind in de VS een beter leven zou krijgen. De hoofdverdachte hield aan zo'n transactie 6.500 gulden over, aldus de woordvoerder.