PSV loopt zich warm voor lastig Cupduel

ROTTERDAM, 20 NOV. PSV heeft zich zaterdagavond kunnen opwarmen voor het Europa-Cupduel tegen Werder Bremen. In het competitieduel tegen De Graafschap kon de Eindhovense club zich naar hartelust uitleven in het benutten van kansen. PSV won het thuisduel met 8-0 en heeft de stijgende vorm van de afgelopen weken bevestigd. Morgenavond wacht de club van Advocaat meer tegenstand.

De trainer kon het zich permitteren zijn sterspeler Nilis in te wisselen voor Eijkelkamp. Nilis had afgelopen woensdag een interland met het Belgische elftal gespeeld en werd gespaard voor het duel tegen Werder. Toen Jonk in de tweede helft licht geblesseerd raakte, liep hij rechtstreeks naar de douche en voltooide PSV de eenvoudige klus met tien spelers.

De Volendamse spelverdeler opende al na vier minuten de score. Zijn ongevaarlijke schot werd door Graafschap-doelman Olyslager knullig doorgelaten. Ronaldo raakte aanvankelijk bijna alle ballen verkeerd, maar kreeg in zijn jacht op doelpunten onverwachte steun van scheidsrechter Van Egmond. Eerst gaf die wel erg makkelijk een strafschop na een struikelpartij van Vink, waarna de Braziliaan van elf meter kon scoren. Even later mocht Ronaldo doorgaan in buitenspelpositie omdat grensrechter Hubers niet vlagde.

Na rust maakte Ronaldo zijn derde goal van de avond en zijn tiende van het seizoen. Cocu (twee keer), Eijkelkamp en Hoekstra zorgden voor de 8-0 eindstand. Trainer Advocaat toonde zich na de monsterscore nog niet echt tevreden. Vooral in de eerste helft had hij zich gërgerd aan het matte spel van de PSV'ers. Dat de geringe tegenstand weinig motiverend werkte, was voor de immer strijdvaardige coach geen geldig excuus.

Bij Ajax - FC Groningen was evenmin sprake van een echte wedstrijd (4-1). De landskampioen heeft inmiddels precies een jaar lang in elk competitieduel gescoord. Tegen de noordelijke middenmoter Groningen waren de Ajacieden Kluivert, Litmanen (penalty), Kanu en Overmars de doelpuntenmakers. De Groningse verdediger De Jong scoorde voor de bezoekende club.

Ajax-trainer Van Gaal toonde zich redelijk optimistisch met het oog op het komende Europa Cup-duel tegen Real Madrid. Aanstaande woensdag heeft Ajax in Madrid aan een gelijkspel genoeg om de eerste plaats in groep D van de Champions League vast te houden.

Tegen Groningen moest Ajax het stellen zonder Frank de Boer en Wooter, die beiden last hadden van overbelaste spieren. Vlak na rust gaf Van Gaal Litmanen, Davids en Ronald de Boer de nodige rust. Musampa, Kanu en Reuser waren de invallers.

Subtopper Willem II verloor twee punten bij degradatiekandidaat FC Utrecht. De thuisclub kwam vier minuten voor tijd op een 3-2 voorsprong door Visser, maar de Tilburger Lammers bewees eens te meer zijn waarde voor Willem II. Lammers mag van trainer De Jong om tactische redenen vertrekken, maar hij heeft inmiddels al zeven competietreffers op zijn naam staan.

Middenmoter Vitesse speelde op eigen veld met 2-2 gelijk tegen subtopper Heerenveen. Vitesse-trainer Spelbos moest het wederom ontgelden bij het Arnhemse publiek, dat ontevreden is over de resultaten en over het vertoonde spel. Vorige week verkleinde Spelbos zijn populariteit bij de achterban door publiekslieveling Gorter om disciplinaire redenen uit de selectie te verwijderen.

FC Twente maakt net als Vitesse moeilijke tijden door. En net als in Arnhem is ook in Enschede de trainer het zwarte schaap. De positie van Twente-coach Ten Donkelaar is er na de 3-0 thuisnederlaag tegen NAC niet beter op geworden. Doelpunten van Vidmar, Abdellaoui en invaller Leytens bevestigden de matige vorm van Twente.

Roda JC heeft haar eerste zege behaald op eigen terrein. Tegen Sparta werd het in Kerkrade 1-0 voor de club van trainer Stevens. Vurens scoorde tegen zijn oude club. RKC toonde gisteren weinig pardon met NEC, dat vorige week trainer Van Kooten ontsloeg en in Waalwijk vooral kwalitatief tekort schoot. Voormalig Ajacied Wijnhard scoorde twee keer voor de RKC, dat dit seizoen opvallend goed presteert. NEC werd in de eredivisie ingehaald door Volendam, dat in eigen stadion met 2-0 won van Fortuna Sittard.